• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

FED opet podigao kamate, deseti put zaredom: Povećanje na 5,25 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel naveo je da ta institucija i dalje smatra inflaciju previsokom

  • 0
kredit, rate, kamate

Foto: Shutterstock

Američke Federalne rezerve danas su podigle kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, odnosno sa 5 na 5,25 odsto i nagovestile da bi mogle da pauziraju dalje povećanje, i na taj način daju zvaničnicima vremena da procene posledice nedavnih bankrota banaka, sačekaju rešenje političkog zastoja oko gornje granice američkog duga i prate tok inflacije.

Kako navodi Rojters, ovaj potez označava novu fazu upravljanja oporavkom ekonomije nakon pandemije kovida 19. Navodi se da je ovo deseto uzastopno povećanje kamatnog procenta od marta prošle godine.

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel naveo je da ta institucija i dalje smatra inflaciju previsokom i dodao da visoki pritisci na cene i dalje zabrinjavaju centralnu banku.

''Spremni smo da učinimo više sa povećanjem stopa ako je potrebno, zvaničnici na sastanku nisu odlučili da pauziraju povećanje kamatnih stopa, a ono što se dalje bude dešavalo u vezi sa stopama je odluka koju će zvaničnici donositi od sastanka do sastanka'', rekao je Pauel.

Inflacija je trenutno i dalje više nego dvostruko veća od ciljanog nivoa od 2 odsto, podseća Rojters.

U saopštenju Federalnih rezervi se navodi da će, i pored toga što je ekonomski rast i dalje skroman, ''skorašnja dešavanja verovatno rezultirati strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju".

Dodaje se da se promena odrazila na cene fjučersa kamatnih stopa u SAD, da su američke akcije zadržale skroman rast, dok su prinosi na državne hartije od vrednosti ostali na nižim nivoima. Pored toga, navodi se da je dolar oslabio u odnosu na valute trgovinskih partnera SAD.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>