• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raste broj tužbi protiv Kredi Svisa: Ima li osnova? Investitori znali rizik AT1 obveznica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznato je da kompanije prodaju obveznice investitorima kako bi prikupile sredstva koja su im potrebna, vraćajući im novac vremenom - uz premiju

  • 0
Credit Suisse Foto: Lian Yi / Xinhua News / Profimedia

Azijski investitori pridružili su se nizu značajnih međunarodnih tužbi podnetih protiv švajcarske vlade, zbog njenog rešavanja preuzimanja problematične banke Kredi Svis (Credit Suisse).

U martu su švajcarske vlasti praktično primorale UBS, još jednog nacionalnog giganta, da se spoji sa svojim većim rivalom. Taj potez je učinio bezvrednim 17 milijardi dolara obveznica koje su držali investitori.

- Sve se tako brzo rasplelo - rekao je jedan vlasnik obveznica u Singapuru, koji je anonimno razgovarao za BBC. Već nekoliko godina klijent Kredi Svisa, on je u januaru kupio obveznice u vrednosti od oko 500.000 dolara, uprkos tome što je banku pogodio niz skandala i problema sa poštovanjem propisa u poslednjih nekoliko godina.

- Kad god sam razgovarao sa njima, banka me je stalno uveravala da je ovo samo privremeni ispad, pa sam odlučio da kupim obveznice. Nije mi se činilo da se kockam - rekao je.

Inače, poznato je da kompanije prodaju obveznice investitorima kako bi prikupile sredstva koja su im potrebna, vraćajući im novac vremenom - uz premiju. Vrste obveznica koje je Kredi Svis prodavao poznate su kao AT1 obveznice, ili kontingentne konvertibilne obveznice.

Obično donose visoke prinose za investitore, ali se svrstavaju među najrizičnije koje banke izdaju. Ipak, investitori znaju da se u teškim okolnostima ova vrsta duga može svesti na nulu, što se upravo i dogodilo kada je UBS-u rečeno da preuzme Kredi Svis.

Švajcarski finansijski regulator, Finma, nije direktno komentarisao tužbu, ali je u martu rekao da su "uslovi ugovora" - ispunjeni. Investitori su, takođe, nezadovoljni uveravanjima koja su dobili od švajcarske banke, uprkos činjenici da je prolazila kroz ogromne poteškoće.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>