• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na naše telefone opet stižu lažne poruke: Ni slučajno ne radite ovo kada ih primite

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U JP Pošta objašnjavaju da meta ove prevare mogu biti svi korisnici mobilne telefonije

  • 2
Fejsbuk mobilni telefon app aplikacija facebook Foto: Shutterstock

Posle najezde SMS poruka od kompanije DHL, u kojima se od primalaca traži da plate određeni iznos za podizanje pristiglog paketa, slična poruka počela je da stiže na telefone građana i od Pošte. 

Naravno, u pitanju je prevara i zloupotreba logotipa i imena Pošte kojom se građani obaveštavaju da im je stigla pošiljka, a klikom na link od njih se traže brojni lični podaci.

Poruke sadrže link ka stranici koja nije u vlasništvu JP Pošta Srbije, a na kom se traži uplata novca putem platnih kartica.

U JP Pošta Srbije objašnjavaju da meta ove prevare mogu biti svi korisnici mobilne telefonije.

- Počinioci prevare šalju SMS poruku kojim korisnika obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove. Klikom na link u SMS poruci, otvara se prevarna internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj - upozorava ovo preduzeće na svojoj internet stranici.

Pošta Srbije posebno upozorava korisnike na jednu stvar. 

- Ovim putem želimo da skrenemo pažnju građanima da JP „Pošta Srbije” nikada na ovaj način ne komunicira sa svojim korisnicima, upozoravamo da Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka i da ukoliko dobiju poruke slične sadržine ne postupaju na način kako se traži od njih. Ceo slučaj je odmah prijavljen Nacionalnom CERT-u Republike Srbije - kažu iz Pošte za Telegraf Biznis.

Oni građanima savetuju da budu dodatno oprezni, da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke.

Foto: Printskrin/sms poruka

Potrebno je da se obavezno obrati pažnja na link na veb stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako na primer umesto posta.rs oni mogu napisati posta-rs.com, rsposta.com, possta.rs ili bilo koju drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen Pošte Srbije.

U ovom konkretnom slučaju SMS poruka nas vodi na stranicu posta-srbija.com. A onda sledi nekoliko strana polja za popunjava je ličnih podataka.

Mnoge ovakve poruke vode nas na internet stranice na kojima su pomešana pisma, pa i razni jezici, ova deluje prilično ozbiljno urađeno, jer na prvi pogled stvarno može da deluje kao pravi sajt Pošte Srbije.

Osim SMS poruka, korinsici mogu da dobiju i prevarnu elektronsku poštu sa lažnim domenima koji mogu podsećati na domen Pošte Srbije.

- U ovim mejlovima korisnici se obaveštavaju da je za njih navodno pristigao paket, preporučena ili neka druga pošiljka, ali da nisu mogli biti isporučeni jer nije uplaćen određeni iznos novca za navodne troškove (počinioci navode carinske, poštanske ili neke druge troškove). Od korisnika se traži da klikne na određeni link koji ga vodi na lažnu stranicu Pošte Srbije na kojoj se zahteva plaćanje unosom podataka sa bankovne kartice - objašnjavaju u Pošti serbije.

Pošta Srbije sa svojim korisnicima nikada ne komunicira putem imejl poruka, niti od njih traži onlajn plaćanje za realizaciju bilo koje vrste poštanskih usluga.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    4. maj 2023 | 11:42

    Broj pocinje sa +33... ali svakako je ocigledno da sms nije ok sa tog broja za nasu ppstu ... samo pazljivo i proveriti unposti dabli ima zaista neka posiljka za vas... i to je to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>