• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

ECB podigla kamatnu stopu za 25 baznih poena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podsećamo da je i FED juče podigao kamatu sa 5 na 5,25 odsto

  • 1
novac, plata, štednja Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) je danas podigla referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,25 odsto, a glavna dilema je bila da li će je podići za 25 ili 50 baznih poena.

Predstavnici Evropske centralne banke su upravo objavili svoju odluku, prenosi Rojters, a nakon toga sledi konferenciju za štampu koju će održati predsednica ECB - Kristin Lagard.

Podseća se da je ovo sedmo povećanje zaredom, a FED je takođe podigao juče svoju referentnu kamatu, deseti put uzastopno, sa 5 na 5,25 odsto i nagovestio da bi mogao da pauzira naredna povećanja.

Glavni cilj Evropske centralne banke, svakako, ostaje obaranje stope inflacije na dva odsto, mada je to veoma udaljen cilj - uprkos svim ovim naporima, navela je britanska agencija ranije.

Prema tržišnim procenama, verovatnoća da ECB danas podigne kamatnu stopu za 25 baznih poena iznosila je između 75 i 80 odsto.

Rojters je ranije izvestio da je povećanje za 25 baznih poena, odnosno sa tri na 3,25 odsto, najverovatnija opcija i da će odluka biti "kompromis između konzervativnih jastrebova, koji zagovaraju strogu fiskalnu politiku, i umerenijih golubica u ECB.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>