• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Usvojeni važni ekonomski zakoni, među njima i o izgradnji: Sednica Vlade Srbije počela minutom ćutanja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vlada je usvojila nove predloge zakona

  • 2
Sednica vlade republike Srbije

Foto: Nikola Tomić

Sednica Vlade Republike Srbije počela je danas minutom ćutanja kojim su članovi Kabineta premijerke Ane Brnabić odali počast tragično nastradaloj deci i pripadniku obezbeđenja u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade.

Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte, kao i sve objekte preko 10.000 kvardata čime će Srbija postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate. Izmenama ovog zakona takođe se uvode energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim licima.

Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija. Izmene Zakona obavezuju investitora da o svom trošku popravi ulice koje je oštetio prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samouprava moći da izvrši popravku.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici kojim se precizira nadležnost Direkcije za železnice i sprovodi dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije radi uspostavljanja jedinstvenog evropskog železničkog područja.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o presađivanju ljudskih organa, kako bi se omogućilo povećanje broja obavljenih postupaka presađivanja ljudskih organa u cilju unapređenja zdravlja građana Srbije i kvaliteta zdravstvene zaštite, u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse u ovoj oblasti.

Ovim izmenama se, pored ostalog, jasno i precizno uređuje pitanje odnosa za života izražene volje potencijalnog davaoca organa i volje njegovih srodnika, odnosno obim prava srodnika umrlog lica. Izmenjenim i dopunjenim rešenjima jasnije se definišu dužnosti koordinatora za darivanje ljudskih organa pre nego što se započnu procedure preuzimanja organa, kao i postupci upoznavanja i komunikacije sa članovima porodice. Takođe, jasnije se definišu zaduženja Uprave za biomedicinu, ali i pojam prekršaja.

Vlada je usvojila i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve proizvođačima hleba interventno proda 32.000 tona pšeničnog brašna "T-500" sa ciljem očuvanja stabilnosti pekarske industrije, pomoći proizvođačima hleba i zaštitite standarda građana Srbije. Proizvođačima hleba brašno će biti isporučivano na osnovu spiskova Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine po ceni od 27 dinara po kilogramu, bez PDV-a, odnosno sa 29,70 dinara po kilogramu, sa PDV-om

Na sednici je usvojen Program za pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative "e-Papir" za period 2023-2025. godine sa Akcionim planom, koji predstavlja dokument javne politike kojim se detaljnije razrađuju ciljevi i mere utvrđene usvojenim dokumentima javnih politika u vezi sa optimizacijom i digitalnom transformacijom administrativnih postupaka koji se tiču privrede i građana na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Sprovođenjem planiranih mera i aktivnosti koje se odnose na popis, optimizaciju i digitalizaciju, biće unapređena sigurnost, transparentnost i predvidljivost poslovnog okruženja i ostvareno smanjenje opterećenja privrede i građana administrativnim troškovima iskazanim njihovim učešćem u BDP-u. Na ovaj način unaprediće se i Registar administrativnih postupaka i ostalih uslova poslovanja, koji predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu svih administrativnih postupaka koje sprovode ograni javne uprave kako bi zainteresovani privrednici i građani mogli jednostavno i lako da budu informisani o svemu što im je potrebno da bi dobili određenu dozvolu, ostvarili određeno pravo ili ispunili svoju zakonsku obavezu.

Portal Registra omogućiće da se sve informacije o svim administrativnim postupcima nađu na jednom mestu, čime će biti predupređene gužve na šalterima. Optimizacija i digitalizacija administrativnih postupaka predstavljaju jedan od ključnih zahteva na putu reforme javne uprave orjentisane ka krajnjim korisnicima - građanima, privredi, ali i samoj javnoj upravi.

Članovi Vlade dali su saglasnost da se u okviru inicijative Otvoreni Balkan podrži studijska poseta 50 studenata master i doktorskih studija sa univerziteta Harvard (Velika Britanija) i MIT (SAD) zemljama Otvorenog Balkana od 18. do 26. maja 2023. godine, pod nazivom "Balkan Trek". Republiku Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju posetiće studenti iz 17 različitih zemalja, sa svih kontinenata, izuzev Australije.

Ciljevi "Balkan Treka" su: predstavljanje opšte političke situacije zemalja Otvorenog Balkana, podizanje vidljivosti ekonomskih rezultata i planova za budući razvoj, upoznavanje sa kulturom, istorijom, religijom i gastronomijom naših naroda i izgradnja veza sa mladim profesionalcima i dugoročno povezivanje sa regionom. Fokus posete biće budućnost regiona - kroz razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima, predstavljanje inicijativa i projekata i izgradnja ličnih mreža sa profesionalcima u zemljama Otvorenog Balkana.

Na ovaj način, biće povećana vidljivost naših zemalja i postavljeni temelji za zajedničke projekte u budućnosti, saopšteno je iz Vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>