• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

10 najbogatijih porodica na svetu: Na spisku je i jedna kraljevska loza

Vreme čitanja: oko 3 min.

Titula najbogatije porodica na svetu pripada porodici Walton

  • 1
Dzak para, novac, vreća, pare, dolari, bogatstvo

Foto: Profimedia

Titula najbogatije porodica na svetu pripada porodici Walton, vlasniku najvećeg maloprofajnog lanca Walmart, sa neto vrednošću od 224,5 milijardi dolara. GoBankingRates nam donosi listu 10 najbogatijih porodica na svetu.

1. Porodica Walton (Walmart, 224,5 milijardi dolara)

Porodica Walton gradi bogatstvo od maloprodaje. Njihova kompanija, megatrgovac Walmart, ima procenjeni globalni prihod od 573 milijarde dolara. Kao porodica poseduju skoro polovinu kompanije.

2. Porodica Mars (Mars, 160 milijardi dolara)

Porodica Mars je započela 1902. prodajom slatkiša. Sada poznatija po M&M-ovima nego čak i po svojoj legendarnoj Mars čokoladici, kompanija je diverzifikovala svoju imovinu u područja kao što je briga o kućnim ljubimcima. Čak i nakon četiri generacije, kompaniju i dalje vodi dosta članova porodice Mars.

3. Porodica Koch (Koch Industries, 128,8 milijardi dolara)

Kaže se da ima novca u nafti, a ako je porodica Koch ikakav pokazatelj, to je istina. Nisu sve porodice skladne sve vreme, pa ni ova. Nakon svađe 1980-ih, četvorica braće koji su posedovali nasleđenu naftnu kompaniju su se sveli na dva brata koji vode posao. Procenjuje se da konglomerat braće Koch, Koch Industries, ostvaruje godišnji prihod od 125 milijardi dolara.

4. Porodica Al Saud (Saudijska kraljevska porodica, 105 milijardi dolara)

Kuća Saud, tehnički nije kompanija, već monarhija.  Zbog ove činjenice, teško je tačno proceniti njihovo tačno bogatstvo. Na kraju krajeva, bogatstvo proizlazi iz velikih rezervi nafte u zemlji i isplata iz Royal Diwan-a, međutim, porodica se bavi i državnim ugovorima i zemljišnim poslovima.

hermes, dizeldorf

Foto: Shutterstock

5. Porodica Hermes (Hermes, 94,6 milijardi dolara)

Većina ljudi samo drži novac u torbicama, ali porodica koja stoji iza francuske modne kuće zaradila je deo svog bogatstva od njihove izrade i prodaje. Birkin torbice, kao i šalovi, kravate i druga dizajnerska odeća kupce koštaju hiljade dolara, zahvaljujući brendu i fami koju su sazidali oko svog imena.

6. Porodica Ambani (Reliance Industries, 84,6 milijardi dolara)

Sinovi Dhirubhaija Ambanija nasledili su očevo bogatstvo nakon čega je Reliance Industries doveo sina Mukesha Ambanija na čelo kompanije. Ovaj konglomerat sa sedištem u Mumbaiju najveći je svetski kompleks za preradu nafte. Sin Anil Ambani vodi sektor telekomunikacija i upravlja imovinom.

7. Porodica Wertheimer (Chanel, 79 milijardi dolara)

Omiljena i cenjena modna kuća osnovana je kada je porodica Wertheimer finansirala Coco Chanel 1920-ih. Od tada, kompanija je zadržala najprodavanije proizvode kao što su parfem br. 5 i haljine.

8. Cargill, porodica MacMillan (Cargill, 65,2 milijarde dolara)

Ono što je počelo kao skladište žitarica danas je jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija na svijetu. Cargill ima procijenjeni godišnji prihod od 165 milijardi dolara. Dva imena na čelu kompanije potiču od potomaka osnivača Williama W. Cargilla i njegovog zeta Johna H. MacMillana. Ovi potomci i danas vode kompaniju.

9. Porodica Thomson (Thomson Reuters, 53,9 milijardi dolara)

Ne samo da je porodica Thomson jedna od najbogatijih porodica na svetu, već ima i status najbogatije porodice u Kanadi. Porodica je zaradila novac u medijima počevši od radio-stanice, a sada poseduje dvotrećinski udeo u novinskoj agenciji Thomson Reuters, koja je i dobavljač finansijskih podataka i usluga.

10. Hoffman, porodica Oeri (Roche, 45,1 milijarda dolara)

Farmaceutski proizvodi mogu generisati veliki novac, a to dobro zna proizvođač lekova Roche Holdings. Osnovao ga je 1896. Fritz Hoffman-La Roche i danas ostvaruje veliki deo svojih prihoda proizvodnjom onkoloških leekova. Danas, porodični potomci kontrolišu 9 odsto kompanije, što im obezbeđuje velike prihode.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>