• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU odlučna da kazni sve koji sarađuju sa Rusijom: Još kineskih kompanija na spisku za sankcije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi paket sankcija EU, o kome se diskutuje u Briselu, će biti usmeren na zatvaranje "rupa" u merama koje su već donete

  • 9
Evropska unija, zastava Foto: Tanjug/AP

Evropska unija je predložila da se uvedu nove sankcije kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi za proizvodnju naoružanja i podršku ruskoj ratnoj mašineriji, piše Fajnenšel tajms (FT).

Navodeći podatke sa kopije liste sankcionisanih preduzeća, britanski list prenosi da je u novom paketu sankcija navedeno sedam kineskih kompanija o kojima će razgovarati nadležni u EU, prenosi Rojters.

FT prenosi da spisak sankcija uključuje dve kompanije iz kontinentalne Kine - 3HC Semikonductors i King-Pai tehnolodži, zajedno sa pet iz Hongkonga- Sino elektroniks, Sigma tehnolodži, Asia Pacifik links, Tordan industri i Alfa trejding investments.

Evropska komisija nije odmah odgovorila na zahteve za komentar. Neke kompanije kao što je King-Pai već su na američkoj listi sankcionisanih pod optužbom da snabdevaju više poslovnih entiteta ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Novi paket sankcija EU, o kome se diskutuje u Briselu, će biti usmeren na zatvaranje "rupa" u merama koje su već donete. EU želi da u sklopu takozvanog 11. paketa sankcija zabrani tranzit mnogih vrsta roba kroz Rusiju.

Kina se protivi predloženim merama EU 

Kina se protivi svim merama koje koriste odnose Kine i Rusije kao izgovor da naškode trgovinskoj saradnji tih zemalja, saopšteno je danas iz kineskog ministarstva spoljnih poslova povodom predloga EU da se kineskim kompanijama uvedu sankcije zbog optužbi da pomažu "ruskoj ratnoj mašineriji".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da će Kina preduzeti ''čvrste mere'' da zaštiti svoje interese ako ove sankcije stupe na snagu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    8. maj 2023 | 08:44

    NEMOZETE VI KINU DA SANKCIJAMA POROBITE JER JE JACA I TO MNOGO OD VAS.....UDRUZILI SU SE KINA...INDIJA ..PAKISTAN..BRAZIL....RUSIJA ...JAR .I ONE SU BUDUCNOST SVETA U EKONOMSKOM I VOJNOM SMISLU .....AKO.ONI POCNU DA SANKCIONISU I LUPE ZABRANE EU PITANJE JE KOLIKO CE EU IZDRZATI....

  • EU na celu sa

    8. maj 2023 | 08:28

    fasistickom nemackom izjavili ste da ste zadali sankcije Rusiji I da oni sada vise izvoze nego pre rata znaci vi ste zlotvori sebi uveli sankcije sada izmisljate kako cete da se grejete sledece zime.

  • A. P

    8. maj 2023 | 08:35

    Sa sankcijama, blokiraju svetsku privredu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>