• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na aukciji ček koji je pre 47 godina potpisao Stiv Džobs: Očekuje se prilična cena

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prošlosti, RR Auction je prodao pismo koje je potpisao Džobs, iPhone prve generacije i autentifikovani Apple-1 kompjuterski prototip

  • 0
Steve Jobs, Stiv Džobs Foto: Profimedia/Getty images/JUSTIN SULLIVAN

Većina deponovanih čekova završava na dnu kanti za đubre, ali ne i ako nađete neki koju je potpisao osnivač Apple-a Stiv Džobs. Jedan takav naći će se 10. maja na aukciji, a očekuje se da će dostići visoku cenu.

RR Auction, organizacija sa sedištem u Bostonu koja nabavlja i prodaje autograme, rukopise i artefakte poznatih ličnosti, prodaje na aukciji ček od 175 dolara koji je potpisao Stiv Džobs u julu 1976. Naslovljen je na firmu "Crampton, Remke & Miller", sada zatvorenu konsultantsku firmu za menadžment.

Očekuje se da će ček na aukciji dostići vrednost od 25.000 dolara, što je više od 142 puta više od prvobitne vrednosti, navodi se u saopštenju kompanije.

- To je veoma poželjan, u suštini besprekoran ček iz jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji moderne tehnologije - rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik RR Auction, misleći na rane dane Apple-a, piše Market Watch.

Godine 1974. Džobs je napustio svoju ulogu dizajnera video igara i ponovo se povezao sa Stivom Voznijakom, bivšim prijateljem iz srednje škole. Osnovali su Apple dve godine kasnije. U istoriji kompanije navodi se da su radili iz Džobsove porodične garaže, iako je Voznijak rekao za Blumberg 2014. da su uglavnom radili u svojim domovima.

Ček sadrži prvu adresu kompanije, koju su Džobs i Voznijak koristili sve dok Apple nije pronašao matičnu bazu u Kupertinu, u Kaliforniji, 1977. godine.

Kada je Džobs izbačen iz Apple-a 1985. godine, osnovao je rivalsku kompjutersku kompaniju pod nazivom NeXT. Kompanija je ponovo preuzeta u Apple 1997. zajedno sa samim Džobsom. Na aukciji je i vizit karta iz 1990-ih iz Jobsovog rada u NeXT-u.

Ostale stavke koje će se naći na aukciji su rukopis Alberta Ajnštajna "Suština teorije relativiteta" i promotivni flajer koji potpisuju Bitlsi.

U prošlosti, RR Auction je prodao pismo koje je potpisao Džobs, iPhone prve generacije i autentifikovani Apple-1 kompjuterski prototip. Računar iz sredine 1970-ih koštao je 677.000 dolara u avgustu 2022.

Mesec dana kasnije, kompanija je ponudila zlatnu ogrlicu koju je Elon Musk poklonio svojoj devojci sa koledža, Dženifer Gvin, 1994. godine. Prodata je, zajedno sa njenom fotografijom na kojoj nosi nakit i stoji pored Maska, za 51.008 dolara.

Sajt potvrđuje autentičnost svojih artefakata preko brojnih stručnjaka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>