• 0

Vreme čitanja: oko 9 min.

Pakovanja iz Srbije idu u ceo svet, a znate li šta danas mora da ima dobra ambalaža za hranu?

Vreme čitanja: oko 9 min.

Sav karton koji koristi fabrika iz Gorenjeg Milanovca dolaze iz šuma kojima se odgovorno upravlja

  • 0
Tetrapak pakovanje Foto: Shutterstock

Obnovljiva, reciklabilna i karbonski neutralna, tako bi trebalo danas da izgleda dobra ambalaža. U današnje vreme, briga o održivosti mora da ide u korak sa svim ostalim planovima kompanija.

Sav karton koji koristi fabrika iz Gorenjeg Milanovca dolaze iz šuma kojima se odgovorno upravlja, a koristi se i materijal za pakovanje koji se proizvodi od polietilena dobijenog iz obnovljivih izvora, od šećerne trske, kaže između ostalog za Telegraf Biznis Nikola Ćurčić, direktor Tetra Pak fabrike.

Prema njegovim rečima, važno je da kompanija ima dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, ali i je važno i zadržati radnikeimati i dobar tim. Deo tima iz ovog srpskog grada, na primer, takođe pruža podršku i za logistiku, planiranje i nabavku timovima u Evropi, Srednjem Istoku i Africi.

  • Imate novu ulogu u kompaniji, koliko se radnici "vežu" za lidere, koliko je bitno da imaju poverenje u rukovodstvo?

- Da, tako je. Unapređen sam na poziciju direktora Tetra Pak fabrike u Gornjem Milanovcu u julu prošle godine, posle više od 16 godina rada u kompaniji. Dobro poznajem ljude u fabrici i naše poslovanje, ali sada imam veću odgovornost za svakodnevne aktivnosti i planove.

Po mom mišljenju, biti lider znači osluškivati potrebe organizacije, razumeti njenu snagu i slabosti, raditi sa ljudima na definisanju jasnih zajedničkih ciljeva i unapređenja uz uzajamno poverenje i pomaganje. To podrazumeva čitav niz veština, a smatram da je komunikacija jedna od najvažnijih u tom smislu.

Ona omogućava lideru da pruža jasna uputstva, na ispravan način razume povratne informacije svojih kolega i radi na obostranu korist i kompanije i tima. Zato verujem da jasna i iskrena komunikacija predstavlja najpogodniji način za sticanje poverenja tima, i, ništa manje bitno, pokazivanje da ja imam poverenja u njih. Naravno, zajedno sa dobrom komunikacijom, važni su i transparentnost, doslednost i prepoznavanje izvanrednih rezultata, što sve zajedno vodi kreiranju efikasnog tima.

  • Šta želite da vidite u poslovanju do kraja ove godine?

- Jedan od najvećih prioriteta kompanije je da obezbedi neometane isporuke materijala za pakovanje hrane ka našim kupcima. U tom smislu se nadam da će neizvesnosti i poremećaji u lancu snabdevanja u celom svetu ostati iza nas i želim da, kao i do sada, budemo pravi partner koji pruža podršku našim kupcima kada je to najpotrebnije. Takođe, želim da nastavimo naše aktivnosti na razvoju znanja i sposobnosti svih naših zaposlenih. Sistematičan pristup tome kroz program Proizvodnje svetske klase koji primenjujemo i do sada je bio važan faktor koji je doprinosio ostvarivanju rezulata fabrike. Radujemo se inovativnim rešenjima materijala za pakovanje koja idu u smeru održivosti, kao i novim investicijama u fabriku.

  • Koliko je održivost važna za kompaniju? Na koji način primenjujete principe održivosti u svom poslovanju?

-  Održivost je u osnovi poslovanja naše kompanije, i uzimamo je u obzir u svim našim aktivnostima. Od korišćenja obnovljivih materijala u našoj ambalaži, do obezbeđivanja rešenja koja našim klijentima pomažu da i oni održivije posluju. Verujemo da takva budućnost može biti kreirana samo kroz rešavanje međusobno povezanih ekoloških, društvenih i ekonomskih izazova, tako da u našem pristupu održivosti radimo na sve tri oblasti i duž celog lanca vrednosti. Kada je reč o poslovanju fabrike i konkretnim rezultatima, kao što verovatno već znate, naša fabrika je 2020. godine dobila sertifikate za korišćenje obnovljive električne energije, što pokriva 100% naše potrošnje električne energije.

Sav karton koji koristimo u našim proizvodima je iz šuma kojima se odgovorno upravlja, a redovni sertifikacioni auditi potvrđuju stopostotnu usklađenost sa zahtevima standarda. Od 2020. godine u našem asortimanu imamo materijal za pakovanje koji se proizvodi od polietilena dobijenog iz obnovljivih izvora, od šećerne trske. Dakle, mi se uvek trudimo da idemo korak dalje, tako što takođe vodimo računa o bezbednosti i zdravlju naših zaposlenih i pružanju podrške zajednicama u kojima poslujemo, što je slučaj i u Gornjem Milanovcu.

ambalaza Obnovljiva, reciklabilna i karbonski neutralna, tako bi trebalo danas da izgleda dobra ambalaža/Foto: Tetrapakk, ustupljena fotografija
  • Koliko sarađujete sa lokalnom samoupravom, a koliko sa drugim kompanijama?

- Našu fabriku vidim kao sastavni deo lokalne zajednice. Većina naših zaposlenih živi u ovom gradu, i mnogi od nas provode dosta vremena zajedno i nakon posla. Imamo veoma dobru saradnju sa lokalnim vlastima i institucijama. Tu spada naša dugoročna saradnja sa Opštinom Gornji Milanovac, i posebno, lokalnom opštinskom Kancelarijom za zaštitu životne sredine, sa kojom radimo na ispunavanju zahteva vezanih za uticaj našeg poslovanja na životnu sredinu. Takođe, često podržavamo i lokalne inicijative kroz donacije zdravstvenim i školskim ustanovama, kao i podržavanje brojnih kulturnih ili društvenih programa.

Još jedan aspekt lokalnog delovanja uključuje našu saradnju sa obrazovnim institucijama u gradu i regionu, koja nam je takođe veoma važna. Redovno smo u kontaktu sa srednjim školama i fakultetima u obližnjim gradovima i sprovodimo program školskih i studentskih praksi. Ovom prilikom pozivam mlade, perspektivne ljude da se pridruže našem timu i postanu deo globalne kompanije i lokalnog uspeha.

  • Inovacije su takođe bitne, šta vi radite po tom pitanju?

- Konstantno radimo na istraživanju i implementaciji inovativnih rešenja za obradu i pakovanje hrane, koja pomažu da hrana bude bezbedna i dostupna svuda. Ovo podrazumeva povećanje udela obnovljivih materijala, korišćenje recikliranih polimera i papira u svim našim materijalima za pakovanje bez ugrožavanja bezbednosti hrane, razvoj inovacija koje dovode do smanjenja otpada, i, istovremeno, povećanje nivoa reciklaže.

Jedna od naših najnovijih inicijativa uključuje testiranje barijere napravljene od vlakana koja treba da zameni sloj aluminijuma koji se trenutno koristi u našim pakovanjima, što će dalje unaprediti održivost naših proizvoda. Pored toga, veoma smo usredsređeni na digitalizaciju prehrambene industrije, što, na primer, uključuje razvoj rešenja za pametna pakovanja koja mogu da unaprede bezbednost hrane i sledljivost.

Statistička kontrola parametara proizvodnog procesa koju uveliko primenjujemo u našoj proizvodnji bazirana je na digitalnim rešenjima. Podaci sa naših proizvodnih mašina automatski se u toku proizvodnje prikupljaju u bazu podataka i statistički se obrađuju. Ovo nam omogućava da parametre koji utiču na kvalitet proizvoda i pouzdanost procesa držimo pod punom kontrolom i reagujemo na bilo kakvu devijaciju, mnogo pre nego što oni izađu iz okvira koji bi mogli da ugroze kvalitet proizvoda, ili produktivnost opreme.

  • Velika tema jeste zaštita životne sredine, ali kako pomriti želju za zaštitom životne sredine, kvalitet proizvoda, a onda i profit?

- Kao što sam i napomenuo, u našem pristupu održivosti, nastojimo da minimizujemo korišćenje prirodnih resursa, sirovina, energije, itd. Iako mnogi ljudi svako unapređenje u finalnom proizvodu vide kao dodatni trošak, moramo uzeti u obzir da je naš cilj da se zaštiti kvalitet i nutritivna vrednost upakovane hrane.

Daću vam jedan primer kako je moguće ulagati u poboljšanje kvaliteta i održivosti i u isto vreme zadržati konkurentnost proizvoda. Pre nego što sam došao na poziciju direktora fabrike, predvodio sam tim kolega iz drugih fabrika u Evropi i Srednjoj Aziji i radio sa njima na unapređenju efikasnosti proizvodnih linija i smanjenju otpada u procesima proizvodnje u našim fabrikama. Uštede koje se na ovaj način ostvare u nekim delovima našeg poslovanja otvaraju prostor za nova ulaganja u relevantne inovacije i unapređenja.

  • Šta je, prema vašem mišljenju pakovanje budućnosti? Možete li da najavite još neko svoje?

- Za nas, ambalaža budućnosti je ona koja je obnovljiva, reciklabilna i karbonski neutralna, i konstantno radimo na postizanju ovog cilja. Nakon uvođenja Tetra Brik® Aseptic 200SL ambalaže, sa udelom od 85% obnovljivih materijala i plastičnim slojevima pakovanja dobijenim iz šećerne trske na srpsko tržište, očekujemo da ćemo uskoro na domaćem tržištu videti i neodvojive zatvarače na našim paketima.

Oni imaju značajnu ulogu u sprečavanju nastanka smeća, jer zatvarač ostaje pričvršćen za pakovanje. Zatvarači izrađeni od polimera dobijenih iz šećerne trske kojom se odgovorno upravlja takođe pomažu snižavanju karbonskog otiska pakovanja i povećavaju obnovljivi sadržaj ambalaže. Sve ovo nas dovodi korak bliže kreiranju najodrživijeg pakovanja na svetu i realizaciji zacrtanih ciljeva u oblasti održivog poslovanja.

  • Koja su tri najznačajnija plana za ovu godinu?

- Na osnovu strateških prioriteta kompanije, početkom godine smo definisali i strateške prioritete naše fabrike. U tom smislu nastavićemo da unapređujemo bezbednost i zdravlje na radu i to je uvek na prvom mestu. Takođe, veoma smo fokusirani na unapređenje efektivnosti kada je u pitanju održavanje visokog kvaliteta naših proizvoda i usluga. Posvećenost tome je ono po čemu smo i do sada bili prepoznati od strane naših kupaca. U osnovi svega što radimo je podizanje znanja i sposobnosti svih naših zaposlenih pa smo tako i ove godine planirali i sprovodimo brojne obuke sa ciljem poboljšanja kako operativnih veština, tako i veština liderstva u celoj organizaciji.

Nikola Ćurčić Zato verujem da jasna i iskrena komunikacija predstavlja najpogodniji način za sticanje poverenja tima, i, ništa manje bitno, pokazivanje da ja imam poverenja u njih/Foto: Tetrapak/Ustupljene fotografije
  • Odakle dolaze sirovine za srpsku fabriku?

-  Svi materijali koji se koriste za proizvodnju naših proizvoda su od dobavljača koje je Tetra Pak odobrio u skladu sa zahtevima najviših standarda. Proces odabira je veoma strukturan i detaljan, a osim kvaliteta sirovina, veoma bitni su i posvećenost naših partnera održivom razvoju kao i socijalna odgovornost. Većinu materijala uvozimo iz Skandinavije i ostalih zemalja zapadne Evrope, a isto tako neke sirovine neke sirovine do naše fabrike stižu iz Južne Amerike i Azije.

  • Koja je pozicija fabrike u Gornjem Milanovcu u globalnom Tetra Pak lancu?

- Proizvodnja iz gornjomilanovačke fabrike se izvozi na preko 60 tržišta širom sveta. Naša najveća izvozna tržišta su zemlje Jugoistočne Evrope, Poljska, Italija, Španija, Mađarska, Rumunija, Grčka, zemlje bivše Jugoslavije, itd. Naše proizvode isporučujemo i u Kazahstan, Meksiko, Argentinu, Kinu, Tajland, Nigeriju, Maroko i mnoge druge zemlje širom sveta. Imajući na umu da je Tetra Pak ambalaža prisutna u preko 160 zemalja širom sveta, to znači da je preko jedne trećine svih naših tržišta u nekoj meri pokriveno proizvodnjom iz Srbije. Naša fabrika je takođe već dugo prepoznata kao jedna od najuspešnijih unutar proizvodne mreže kompanije Tetra Pak. U 2016. godini smo dobili nagradu Svetske klase za implementaciju TPM koncepta (World Class Total Production Maintenance – TPM Award). Iste standarde održavamo i danas u svakodnevnom poslovanju, ali ih isto tako unapređujemo iz godine u godinu.

Pored same proizvodnje ambalaže za pakovanje hrane, naša fabrika ima i veoma važnu ulogu u lancu pratećih operacija kompanije Tetra Pak. Na primer, zaposleni koji rade u Gornjem Milanovcu takođe se bave i logistikom, planiranjem i nabavkom za našu kompaniju u Evropi, Srednjem Istoku i Africi.

  • Da li možete navesti primer neke uspešne priče o zaposlenima koji su počeli u fabrici u Gornjem Milanovcu a završili kao menadžeri u Evropi?

-  Ova fabrika se kroz godine dokazala kao pravi izvor talenata. Naše zaposlene podržavamo kroz različite treninge i programe koji im pružaju mogućnost za razvoj na različitim pozicijama i nivoima unutar kompanije. U poslednjih 10 godina veliki broj naših kolega koji su svoja znanja i veštine sticali u fabrici, svoje karijere su nastavili u raznim Tetra Pak regionalnim organizacijama i taj broj predstavlja 50% od ukupnog broja zaposlenih koje fabrika ima na inženjerskim i menadžerskim pozicijama danas. Primera radi, direktor integrisanog lanca snabdevavanja, kao i Direktor programa Proizvodnje svetske klase i kvaliteta za region Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike su kolege koji su bili deo naše fabrike.

Imamo zaista puno sličnih primera gde naše kolege imaju veoma važne uloge u regionalnim organizacijama. U isto vreme fabrika je zadržala i dalje unapredila svoje rezultate što potvrđuje snagu ove organizacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>