• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U najmnogoljudnijoj zemlji na svetu nema posla za žene: Ovo su glavni razlozi za to

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrinutost za bezbednost i nemogućnost pronalaženja posla blizu kuće takođe sprečavaju žene u velikim gradovima da se zaposle

  • 0
indija, mumbaj, populacija

Mumbaj / Foto: Tanjug/AP

Prošlog meseca Indija je pretekla Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svetu, što je navelo analitičare da ukažu na potencijalne prednosti njene značajne mlade demografije. Međutim, glavna prepreka za ostvarivanje ovog potencijala je nedovoljna zastupljenost žena u radnoj snazi Indije.

Kada je Lavanja Uluganatan odlučila da napravi pauzu na poslu 2014. da bi rodila bebu, osećala se rastrzano i uplašeno. Četiri godine i dvoje dece kasnije, osećala se spremnom da se ponovo pridruži radnoj snazi. Ali bilo je teško naći posao.

Suočavala se sa ponovljenim odbijanjima, a regruteri su tražili od nje da pristane na veliko smanjenje plata, uz obrazloženje da ne može očekivati ništa drugo nakon pauze.

- To je bio veliki pad za moju karijeru - kaže ona za BBC.

Ona nije izuzetak. Skoro polovina indijske populacije su žene, a ipak je broj zaposlenih žena pao na rekordno nizak nivo u poslednje dve decenije. Prema podacima Svetske banke, stopa učešća žena u radnoj snazi Indije bila je na svom vrhuncu 2000. godine i iznosila je 31 odsto. Od tada je broj konstantno padao, dostigavši najniži nivo od 21 odsto u 2018. godini.

Postoji mnogo razloga za to. Indija je još uvek u velikoj meri patrijarhalno društvo, gde se očekuje da žene budu primarni negovatelji kod kuće. Indijske žene troše osam puta više sati na neplaćeni rad u poređenju sa muškarcima.

Stručnjaci kažu da zabrinutost za bezbednost i nemogućnost pronalaženja posla blizu kuće takođe sprečavaju žene u velikim gradovima da se pridruže radnoj snazi.

Zvanični podaci pokazuju da samo 32 odsto indijskih žena radi nakon što se udaju, a većina njih je deo poljoprivrednog sektora.

Ašvini Dešpande, profesorka ekonomije i šefica Centra za ekonomske podatke i analize na Univerzitetu Ašoka, kaže da zemlja treba da stvori više nepoljoprivrednih prilika u ruralnim oblastima kako bi žene mogle da nađu posao.

- Ako želite da profitirate od "rodne dividende" Indije, onda žene moraju biti produktivno zaposlene - kaže ona.

Izveštaj McKinseia za 2018. procenjuje da bi Indija mogla da doda 550 milijardi dolara svom bruto domaćem proizvodu povećanjem učešća žena u radnoj snazi za samo 10 odsto.

(Telgraf Biznis)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>