• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić sa komesarom za trgovinu Velike Britanije: "Bili smo saveznici kroz istoriju, sarađujemo i danas"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naša ideja je da se povežemo sa Evropom, železnicom. Ukoliko su britanske kompanije zainteresovane za ove projekte, dobrodošli ste, rekao je Vesić

  • 3
Vesić na Sajmu građevinarstva Foto: Tanjug/Predrag Mitić/bs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić ugostio je danas komesara za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Evropu Krisa Bartona, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dve zemlje i pozvao britanske kompanije da ulažu u Srbiji.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Meklaud. Vesić i Barton su konstatovali da postoje značajne mogućnosti za dodatna ulaganja Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiju.

- Važno je da ojačamo veze Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Bili smo saveznici kroz istoriju, i moram da nađemo načine da unapredimo saradnju -  rekao je Vesić.

U tom smislu, naveo je da srpski avioprevoznik, “Er Srbija”, kao najbolja kompanija u ovom regionu, obavlja direktne letove na liniji Beograd – London, na kojima je popunjenost kapaciteta čak 90 odsto.

Barton je istakao da postoji obostrana želja za dodatnim unapređenjem odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući da je u poslednjih nekoliko godina već zabeležen značajan rast trgovine između dve zemlje.

Ministar Vesić je predstavio najznačajnije projekte koji se izvode u Srbiji ili se njihova realizacija uskoro očekuje, uz poziv britanskim kompanijama da ulažu u Srbiji.

Vesić je napomenuo da se pored izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, na kojoj će železnički saobraćaj krenuti od sredine 2025. godine, očekuje realizacija projekta izgradnje brze pruge Beograd - Niš, projekat vredan 2,7 milijardi evra. Naveo je da će do kraja ove godine biti raspisan prvi tender i pozvao i britanske kompanije da na njemu učestvuju.

- Biće nam drago da se prijave i britanske kompanije. Tender će biti transparentan, i uvek je dobro da postoji konkurencija - rekao je ministar.

Naveo je da su u toku pregovori o nastavku pruge prema Severnoj Makedoniji, kao i da se očekuju razgovori sa Grčkom, Turskom i Albanijom, o daljem širenju pruge do Soluna, Istanbula i ka Tirani.

Takođe, napomenuo je da je u planu gradnja brze pruge Beograd – Zagreb – Ljubljana – Beč.

- Naša ideja je da se povežemo sa susedima, odnosno sa Evropom, železnicom. Ukoliko su britanske kompanije zainteresovane za ove projekte, dobrodošli ste - rekao je Vesić.

Komesar Barton je pozvao ministra Vesića da poseti London, kako bi britanskim kompanijama predstavio sve mogućnosti za saradnju, kojih je, kako je konstatovao, mnogo.

- Želimo jače veze Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Prisutni smo i aktivni u ovom regionu i želimo da pomognemo i u Srbiji - rekao je Barton.

Na sastanku je bilo reči i o izgradnji metroa u Beogradu, kao i o projektu digitalizacije puteva u Srbiji, u čemu bi, takođe, prostor mogle da pronađu i britanske firme.

Ambasadorka Meklaud i komesar Barton su na početku sastanka ministru Vesiću i svim građanima Srbije izrazili saučešće zbog tragedija koje su prošle sedmice potresle zemlju, navodeći da saosećaju u bolu sa porodicama ubijenih u dve pucnjave.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić objasnio kako rade električni punjači u praksi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    10. maj 2023 | 10:27

    Kad i gde smo to bili saveznici? Najveće zlo na planeti su oni.

  • Miki

    14. maj 2023 | 12:01

    Englezi nam nikada nisu bili prijatelji!Vise su zla naneli Srbima nego svi ostali zajedno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>