• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Bijenalu u Veneciji i predstavnici Srbije: Arhitektura kao resurs za budućnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okosnicu izložbe „U refleksijama...“ čini Jugoslovenski međunarodni sajam u Lagosu i politika nesvrstanosti koja je imala je veliki uticaj na društvo

  • 0

Foto: Muzej primenjene umetnosti

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji Republiku Srbiju predstavljaće rad "U refleksijama 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E“, mladog autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić.

Bijenale u Veneciji otvara se 20. maja i traje do 26. novembra 2023. godine. Projekat je izabran na javnom konkursu od strane žirija u sastavu Biljana Jotić (predsednica Saveta), Dubravka Đukanović, Jelena Ivanović Vojvodić, Miljana Zeković, Snežana Vesnić, Ana Đurić, Jelena Mitrović. Komesar Srpskog paviljona 2023. godine je Slobodan Jović.

Projekat realizuje Muzej primenjene umetnosti u ime Ministarstva kulture u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Projekat „U refleksijama...“ usmerava pažnju na arhitekturu kreiranu kroz međunarodnu saradnju, posmatrajući je kao potencijal i resurs za budućnost.

Okosnicu izložbe „U refleksijama...“ čini Jugoslovenski međunarodni sajam u Lagosu i politika nesvrstanosti koja je imala je veliki uticaj na društvo mladih nezavisnih država Afričkog kontinenta šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Ove promene odrazile su se i na proces transformacije Afričkih gradova, u čemu su jugoslovenske arhitekte imale zapaženu ulogu. Pokret nesvrstanih, kao specifična međunarodna organizacija, bio je promoter politike oličene u antikolonijalizmu, antiimperijalizmu, nezavisnosti, emancipaciji i koegzistenciji među državama.

Autori izložbe posetili su Lagos u februaru. Njihovi susreti sa arhitekturom Sajma, imaju za cilj sagledavanje i aktiviranje procesa vezanih za ove prostore danas. Kroz istraživanje autori nastoje da ustanove prostorne i vremenske refleksije i kao rezultat predstave jednu arhitektonsku identitetsku celinu. Ova celina bi trebalo da afirmiše hitnost i potencijal sadašnjeg trenutka u kome se nalazimo u kontekstu izazova budućnosti u kojima se ova arhitektura može prepoznati kao resurs.

Refleksija je simetrija sekvence, ona omogućava sagledavanje iz drugog ugla i trenutak je prošlosti najbliži sadašnjosti. Ponavljanje sekvenci u refleksiji formira elipsu; ona je simbol globalnog, ciklus, izvrnuta mapa sveta, svod, spoljni omotač formiran oko čoveka.

Tri sekvence izložbe:

1. Nema karta –prazan prostor

2. Arhiva – bivša sadašnjost. Arhivski crteži projekta koji postepeno ispunjavaju nemu kartu

3. Put u Lagos – aktuelna sadašnjosti. Video snimci sa putovanja u LagosSadržaj izložbe predstaviće anatomiju Međunarodnog sajma u Lagosu:

- Sajam kao projekat grada

- Sajam kao projekat arhitekture

(ekosistem, projekcija nove društvene budućnosti, nezavisnosti, nukleus budućeg urbanizma)

- Sajam kao projekat koji formira čoveka, kao deo svesti i neposrednog iskustva

(Telegraf Biznis)

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>