• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prete proizvođačima hrane: "Snizite cene ili vam uvodimo dodatne poreze"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene hrane u Francuskoj su u aprilu porasle za 14,9 odsto u odnosu na isti mesec lane

  • 0
ručak na moru Foto: shutterstock.com

Francuska vlada bi mogla da oporezuje industriju hrane ako njeni predstavnici odbiju pregovore o snižavanju cena.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer izjavio je danas da proizvođači hrane beleže velike profite i da moraju da ponovu pregovaraju sa trgovcima na malo, preneo je Rojters.

Hrana je poskupela u Francuskoj nakon što su se predstavnici industrije hrane i maloprodaje u martu dovorili na prosečnom rastu cena od 10 odsto. Obe strane su se tada složile da je rast cena hrane neophodan zbog povećanih troškova proizvodnje.

- Ako se proizvođači hrane ne vrate pregovorima "iskoristićemo sve mere koje imamo na raspolaganju, uključujući i poreze, da bismo povratili nepravedno stečeni profit koji su platili potrošači", rekao je Le Mer.

Cene hrane u Francuskoj su u aprilu porasle za 14,9 odsto u odnosu na isti mesec lane, saopštio je francuski Nacionalni zavod za statiskiku i ekonomiju Insee. Francuska vlada je nezadovoljna zato što su cene hrane i dalje visoke urkos sniženim cenama sirovina koje se koriste u proizvodnji, navodi britanska agencija.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>