• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devizne rezerve opet obaraju rekorde, na najvišem su nivou do sada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 176 odsto i 5,7 meseci uvoza robe i usluga

  • 0
novac, evro

Foto: Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila 2023. godine iznosile su 21.556,8 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, odnosno od 2000. godine. U toku aprila bruto devizne rezerve povećane su za 176,2 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i 5,7 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca i na kraju aprila iznosile su 17.641,2 miliona evra.

U odnosu na kraj marta bile su više za 351,7 miliona evra. Povećanje bruto deviznih rezervi u aprilu prvenstveno je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu kupovinom deviza (priliv 510,0 miliona evra). Ostvareni su prilivi i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 129,1 milion evra.

Navedeni prilivi bili su dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani pre svega po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u nešto većem neto iznosu od 200,0 miliona evra, što je karakteristično za početak tromesečja (nasuprot velikom izdvajanju devizne obavezne rezerve krajem tromesečja, što je bio slučaj i u martu).

Odlivi su ostvareni i po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 155,2 miliona evra, zatim po osnovu dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti u iznosu od 40,0 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države (ukupno 22,2 miliona evra).

Tržišni efekti (međuvalutne promene, promene cene zlata i hartija od vrednosti) bili su negativni u neto iznosu od 45,5 miliona evra, pretežno kao rezultat slabljenja dolara u odnosu na evro za 1,0% na međunarodnom tržištu. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 630,6 miliona evra i bio je za 101,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.610,0 miliona evra. U aprilu, kao i od početka godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

(Telegraf Biznis)

Video: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>