• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska potpuno transformiše poreski sistem: "Ciljamo najveće prevare, superbogate i multinacionalke"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pariz će povećati državni porez, uz više operacija usmerenih protiv prevara i uz strože kontrole velikih korporacija i multinacionalnih kompanija

  • 0
Grad Pariz Foto: Shutterstock

Francuska vlada planira da pojača primenu poreskih kontrola i da pooštri kazne za utaju poreza, sa novim fokusom na borbu protiv velikih prevara, rekao je ministar za javnu potrošnju, Gabrijel Atal.

On je napomenuo da će broj inspekcija najvećih preduzeća u zemlji biti povećan za 25 odsto do kraja drugog predsedničkog mandata Emanuela Makrona 2027. Prema Atalovim rečima, napori će biti usmereni na "najviši deo spektra", na "najveće prevare", najsloženije, one koje često imaju međunarodnu umešanost.

- Planiramo da izvršimo pritisak na superbogate i multinacionalne kompanije, čime ćemo ublažiti pritisak na srednju klasu i vlasnike malih preduzeća - rekao je Atal za radio France Inter, u utorak.

Kako je dalje naveo, "postoji ogromna većina Francuza, koji rade i plaćaju poreze, a koji su žrtve ove prevare".

Atal je takođe istakao neophodnost da se "ublaži pritisak na male poreske obveznike" - pojednostavljivanjem sistema prijavljivanja i uspostavljanjem "automatskog oslobađanja od kazne za prvu grešku".

Takođe je obećao da će stvoriti "automatsko poništavanje kazne", u korist poreskog obveznika u slučaju greške vlade. U okviru plana, očekuje se da će vlasti u zemlji svake druge godine sprovoditi poreske revizije 100 najvećih kompanija na berzi, pošto nije utvrđena određena učestalost takvih inspekcija za francuske korporacije.

Ministarstvo planira da do 2027. godine zaposli još 1.500 zaposlenih za obavljanje poreskih kontrola.

Štaviše, u okviru Ministarstva privrede i finansija biće formirana nova poresko-obaveštajna služba sa stotinu "elitnih agenata" u borbi protiv velikih poreskih prevara na međunarodnom nivou.

Prema najnovijim podacima koje su dale francuske vlasti, mere protiv poreskih prevara su pomogle da se zatraži povraćaj od 14,6 milijardi evra u trezor, što je povećanje od 8,2 odsto u poređenju sa 2021.

Podsećamo, Vlada Francuske je najavila i mogućnost nametanja većeg poreza proizvođačima hrane, ukoliko ne snize cene.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>