• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednom od najpoznatijih evropskih kvartova nema više marihuane na ulici: Slede kazne i reforma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako kanabis nije legalan u Holandiji, posedovanje do pet grama ne podleže krivičnom prekršaju

  • 0
red lights kvart Foto: Shutterstock

Sećate se priče o kampanji "Skloni se", kojom Amsterdam želi da odvrati turiste iz Britanije koji im prave problemeGrad sada ide i korak dalje.

Red Light District je, inače, jedan od najpoznatijih kvartova u celoj Evropi, pa i svetu, a ne samo u Holandiji. Osim što je jedan od najbezbednijih i najuređenijih kvartova, ovde su tzv. seksualne radnice i najzaštićenije na svetu.

Ipak, Grad Amsterdam smatra da je liberalnost uzela maha, i stoga zabranjuje pušenje marihuane na otvorenom u svojoj čuvenoj četvrti. Članovi gradskog veća Amsterdama glasali su za izricanje kazne od 100 evra za svakoga ko prekrši pravilo, rečeno je Blumbergu.

Zabrana će stupiti na snagu 25. maja i sprovodiće je policija i lokalni zvaničnici.

Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, zalaže se za reformu Red Light District-a, kako bi se smanjio intenzitet neprikladnog ponašanja i organizovanog kriminala u centru Amsterdama.

Grad, takođe, razmatra novu lokaciju za javne kuće, udaljene od okruga. "Zabrana je deo šireg skupa mera koje imaju za cilj da smanje probleme, poboljšaju noćni san stanovnika i povećaju uslove za život i bezbednost", kaže Margriet Luttikhuizen, portparolka okruga Amsterdam.

Iako kanabis nije legalan u Holandiji, posedovanje do pet grama ne podleže krivičnom prekršaju. Licenciranim "kafe-šopovima" je dozvoljeno da prodaju male količiene ove droge osobama starijim od 18 godina.

Ipak, Halsema je odlučna da trajno pomeri ekonomsku ravnotežu između stanovnika i turista, kako imidž Amsterdama više ne bi bio "obojen" samo temama seksa i droge, što turisti traže.

- Ljudi koji dolaze ovde da "izgube" moral predstavljaju problem za nas. To nije pitanje turizma, već ponašanja - kaže gradonačelnica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>