• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crnoj Gori što pre potrebno 5.000 sezonaca: Razmišljaju o uvođenju "stalnih sezonskih radnika"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu

  • 11
Konobar, posluzenje, ketering, morski plodovi, more, kelner Foto: Shutterstock

Prema procenama turističke privrede, za ovu sezonu Crnoj Gori će biti neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika iz regiona i dalekih destinacija, izjavila je sekretar odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Sanja Marković.

Ona je istakla da je krajnji rok za angažovanje radnika sa dalekih destinacija za ovogodišnju letnju sezonu sredina maja. Marković je u izjavi za podgoričku Pobjedu kazala je da su na nedavnom sastanku sa predstavnicima vlade apelovali na nadležne institucije da privrednici što pre dobiju odgovore na već aplicirane zahteve za vizu D.

- Vrlo brzo ćemo imati priliku da vidimo efekte ovih razgovora - rekla je Marković.

Viza za duži boravak (viza D) izdaje se strancu koji namerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi obavljanja poslovnih aktivnosti, odnosno rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Ova viza može se izdati ako stranac poseduje garantno, odnosno pozivno pismo fizičkog ili pravnog lica ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smeštaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.

Problem radne snage je gorući problem ove sezone i Privredna komora tim povodom poziva poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja i da iskoriste mogućnost koju daje regulativa da zahtev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podneti i poslodavac u mestu nameravanog boravka stranca.

Kako ističe Sanja Marković, na poslednjoj sednici su pozvali sve nadležne institucije da se do sledeće letnje sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir, stvore uslovi i domaće stanovništvo motiviše za rad u turizmu, te pojednostave procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

- Kada je reč o predstojećoj sezoni, odnosno aktivnostima koje u kratkom roku mogu dati rezultat, na sednici je dogovoreno da će MUP preduzeti aktivnosti za: produženi rad sa strankama (po potrebi u dve smene) i sve šaltere staviti u funkciju, omogućiti efikasnu dostavu pošte i dozvola primorskim opštinama i kadrovski pojačati admnistraciju primorskih filijala - rekla je, između ostalog.

Kako je naglasila Marković, nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu.

- Bolja promocija mogućnosti sezonskog zapošljavanja može doprineti rešavanju ovog problema. Međutim, sistemsko rešenje bi bilo uvođenje kategorije "stalni sezonski radnik". U više navrata smo razgovarali sa predstavnicima vlade na ovu temu i nadamo se da će inicijativa biti prihvaćena, te da će se za narednu sezonu (za ovu je definitivno kasno) prilagoditi zakonski okvir koji će prepoznati ovu kategoriju - rekla je Marković.

(Telegraf Biznis)

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>