• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li roštilj da spasi kinesku ekonomiju? Gradovi ukidaju zabranu za prodaju ulične hrane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analitičari ukidanje zabrana na uličnu prodaju vide kao očajničku meru vlade, pošto je nezaposlenost u gradovima porasla na zabrinjavajuće nivoe

  • 0
Kina kineska hrana ulični prodavci hrana na ulici, Chinese street food Foto: Shutterstock

Kada se Kina 2020. godine našla usred ekonomskog pada izazvanog pandemijom, premijer Li Kećijang izneo je ideju o otvaranju radnih mesta podsticanjem uličnih prodavaca da pokrenu radnje širom zemlje. Tu ideju su brzo odbacili bliski saradnici lidera Si Đinpinga, koji je tradicionalnu trgovinu okarakterisao kao "nehigijensku i necivilizovanu". Samo tri godine kasnije, stvari su se preokrenule.

U velikom preokretu politike, "ekonomija uličnih prodavaca" se vraća u mnoge gradove koji ohrabruju mlade ljude bez posla da postavljaju tezge na otvorenom kao način za revitalizaciju privrede i povećanje zaposlenosti.

Šenžen, kineski centar visoke tehnologije i treći najbogatiji grad, najavio je prošle nedelje da će ukinuti opštu zabranu uličnim prodavcima i omogućiti im da rade od početka septembra.

Ovaj grad se pridružuje listi velikih gradova koji su ove godine ublažili ograničenja, uključujući Šangaj, Hangdžou i Peking. Gradske vlasti ohrabruju ljude da u određenim delovima postave ulične tezge ili kolica i da sa nnjim prodaju lokalne specijalitete, grickalice, odeću ili igračke.

Analitičari trenutno opuštanje vide kao očajničku meru vlade, pošto je nezaposlenost u gradovima porasla na zabrinjavajuće nivoe nakon što su tri godine ograničenja pandemije teško pogodila mala preduzeća.

ražnjići, roštilj, piletina Foto: Shutterstock

- Izgleda da kinesko rukovodstvo ne može da pronađe bolje načine da stvori radna mesta i tako održi stabilnost i red - rekao je Stiv Tsang, direktor Kineskog instituta na SOAS univerzitetu u Londonu i dodao da je za radnike ili diplomce sa veštinama za digitalnu eru, bavljenje uličnom prodajom više znak očaja, nego kreativnog razmišljanja.

Stopa nezaposlenosti u gradovima između 16 i 24 godine je u martu dostigla 19,6 odsto, što je druga najveća zabeležena stopa ikada. To znači da ima oko 11 miliona nezaposlenih mladih u gradovima.

Ova cifra bi se mogla dodatno povećati, jer se očekuje da će ove godine diplomirati rekordnih 11,6 miliona studenata.

Do ukidanja ograničenja došlo je nakon što je malo poznati fabrički grad postao viralna senzacija zbog svojih tezgi za roštilj na otvorenom, inspirišući druge gradove da pokušaju da kopiraju njegov uspeh.

Zibo, grad koji se nalazi u istočnoj provinciji Šandong, trenutno je najpopularnije mesto za putovanja u Kini. Njegova popularnost je eksplodirala u martu nakon što su video snimci njegovog jeftinog roštilja postali viralni na društvenim mrežama.

Njegova glavna poslastica su komadi mesa na ražnjiću, zapečeni na otvorenom drvenom uglju, posluženi sa somunima i komadićima domaćeg praziluka. Toliko mnogo turista je okupiralo Zibo, da se grad sada naziva kineskom prestonicom roštilja na otvorenom.

(Telegraf Biznis)

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>