• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

"EU treba da spreči Indiju da preprodaje rusku naftu Evropi kao derivate"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, smatra da bi "svaki mehanizam za zaustavljanje protoka ruske nafte trebalo da sprovode nacionalne vlasti"

  • 3
Žozep Borelj, Brisel

Žozep Borelj / Foto: Tanjug/AP

- EU treba da spreči Indiju da preprodaje rusku naftu Evropi kao rafinisano gorivo, uključujući dizel - izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj.

On je, u intervjuu za "Fajnenšel tajms", rekao da će pokrenuti to pitanje danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Indije, Subrahmanjamom Džaišankarom.

- Ukoliko dizel ili benzin ulaze u Evropu iz Indije koja prerađuje rusku naftu, to je svakako zaobilaženje sankcija prema Rusiji i države članice EU moraju da preduzmu mere u vezi sa tim - kaže Borelj, a prenosi Rojters.

Borelj je rekao i da bi "svaki mehanizam za zaustavljanje protoka ruske nafte trebalo da sprovode nacionalne vlasti", što znači da treba da se proveri koje kompanije kupuju naftne derivate iz Indije.

Indijske rafinerije, koje su ranije retko kupovale rusku naftu zbog visokih transportnih troškova, uvezle su od 970.000 do 981.000 barela nafte dnevno u fiskalnoj 2022/23. (april-mart), što čini više od petine ukupnog indijskog uvoza goriva.

Indija se u protekloj godini pojavila kao najveći kupac ruske nafte od početka rata u Ukrajini. Pristup jeftinoj ruskoj nafti povećao je proizvodnju i profit indijskih rafinerija, što im omogućava izvoz rafinisanih proizvoda u Evropu i zauzimanje većeg udela na tržištu, ukazuje britanska agencija.

Najveći ruski proizvođač nafte, Rosnjeft, i glavna indijska rafinerija Indian Oil Corp, potpisale su ugovor o značajnom povećanju i diversifikaciji kvaliteta nafte isporučene u Indiju.

Indija je izvozila u proseku 154.000 barela dnevno dizela i mlaznog goriva u Evropu pre rata u Ukrajini. Međutim, to se povećalo na 200.000 barela dnevno, nakon što je EU zabranila uvoz ruskih naftnih derivata od 5. februara ove godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buca

    16. maj 2023 | 12:03

    Zar vam nije jednostavnije da sprecite sebe da kupujete?

  • Febo

    16. maj 2023 | 12:15

    A sta mislis da natera vas da ne kupujete

  • Mihajlo

    16. maj 2023 | 12:31

    Zato za SAD nije problem da kupuje rusku naftu koja se preradjuje u Italiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>