• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Treća najveća evropska ekonomija ujedno je i najzaduženija: Nivo duga nastavio da raste

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako bi se državni dug podelio na italijansko stanovništvo, iznosio bi 47.405 evra po stanovniku

  • 0
Portofino, Ligurija, Italija Foto: Pixabay/haskamonika

Državni dug Italije je nastavio da raste, skočivši za 17,8 milijardi evra u martu na mesečnom nivou, i dostigao je rekordnih 2,79 biliona evra, prema podacima Centralne banke Italije.

Prethodni istorijski maksimum dostignut je u februaru, kada je dug iznosio 2,78 bilion evra.

Banka Italije je saopštila u ponedeljak da je taj porast izazvan povećanjem zahteva javnog sektora za zaduživanjem od 31,3 milijarde evra, što je delimično nadoknađeno smanjenjem likvidnih sredstava trezora na 29,4 milijarde evra.

- Novi istorijski rekord! Zabrinjavajuće i alarmantno eksponencijalno povećanje s obzirom na povećanje kamatnih stopa zbog nove restriktivne monetarne politike ECB-a - izjavio je Masimilijano Dona, predsednik Nacionalne unije potrošača.

Prema njegovim rečima, ako bi se državni dug podelio na italijansko stanovništvo, on bi iznosio 47.405 evra po stanovniku, odnosno 106.446 evra po domaćinstvu.

- Sada planirati smanjenje poreza za sve, sa paušalnim porezom, znači ili ismejavati Italijane, povratiti ono što dajete sa stopama uz odbitak i naknade, ili dovesti zemlju u problem - upozorava.

Rastuće cene energenata pogoršale su krizu troškova života u trećoj najvećoj ekonomiji EU i podigle nivo javnog duga, koji je između oktobra i decembra 2022. iznosio 144 odsto BDP-a, pokazuju najnoviji podaci Evrostata.

Italijanski zvaničnici napali su Evropsku centralnu banku zbog njene monetarne politike, tvrdeći da je povećanje kamatnih stopa - sa ciljem da se ukroti inflacija - izvršilo veći finansijski pritisak na jednu od najzaduženijih zemalja evrozone.

ECB je, podsećamo, prošle nedelje ponovo povećala kamatu - na 3,25 odsto, u pokušaju da obuzda dvocifrenu inflaciju širom evrozone.

Takođe, danas je objavljeno da su Amerikanci zaduženi za 17 biliona dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>