• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Soros mrzi čovečanstvo, podseća me na zlikovca iz stripa": Mask napao poznatog investitora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mask je Sorosa uporedio sa Iks men negativcem Magnetom, koji je poput Sorosa preživeo Holokaust

  • 2
Džordž Soroš Elon Musk Foto: Wikimedia/World Economic Forum/Sebastian Derungs, Tanjug/AP

Ilon Mask, vlasnik Tesle i Tvitera, pokrenuo je ničim izazvan Tviter napad na Džordža Sorosa, čestu metu teorija zavere, optužujući finansijera da mrzi čovečanstvo, i sve to samo nekoliko dana nakon što je Soros otkrio da je prodao svoj skromni udeo u Tesli.

Iako se u Maskovim primedbama ne spominje etnička pripadnost filantropa milijardera, Mask je kritikovan zbog opasne retorike koja bi potencijalno mogla da podstakne dalje napade na Sorosa.

U tvitu koji je objavio kasno u ponedeljak, Mask ga je uporedio sa Iks men negativcem Magnetom, koji je poput Sorosa preživeo Holokaust. Kada je korisnik Tvitera branio Sorosa da ima dobre namere koje kritikuju oni koji se ne slažu sa njegovom politikom, Mask je odgovorio: "Pretpostavljate da su to dobre namere. Nisu. On želi da nagriza samo tkivo civilizacije. Soros mrzi čovečanstvo."

Džonatan Grinblat, izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete, grupe za građanska prava koja prati i bori se protiv antisemitizma, kritikovao je Maskov komentar i rekao da će on "ohrabriti ekstremiste".

- Ilon Mask ovakvim objavama hrani krajnju desnicu, upoređujući ga sa jevrejskim superzlikovcem, tvrdeći da Soros "mrzi čovečanstvo", nije samo uznemirujuće, već je i opasno: ohrabriće ekstremiste koji već smišljaju antijevrejske zavere i smišljaju napade i na Sorosa i na jevrejske zajednice - napisao je Grinbalt na Tviteru.

Kao odgovor na Grinblatov tvit, Mask je odgovorio sopstvenim tvitovima. U jednom je Mask rekao: "Hej, prestani da me klevetaš". 

Mask je za CNN rekao da ima pravo da tvituje svoja mišljenja, čak i ako zbog toga najveći izvor prihoda Tvitera nestane. Rekao je da ga "nije briga" da li su njegovi kontroverzni tvitovi izazvali gnev Teslinih kupaca ili oglašivača na Tviteru.

- Reći ću ono što želim da kažem, a ako je posledica toga gubitak novca, neka bude - rekao je Mask.

Soroš (92) je dugogodišnja meta desničarskih teoretičara zavere i antisemita. On je istaknuti saradnik demokratskih kandidata i liberalnih ciljeva.  Takođe je osnivač Fondacije za otvoreno društvo, sa navedenim ciljem rada za pravdu, demokratsko upravljanje i ljudska prava.

Napadi na Soroša su se povećali poslednjih godina zajedno sa sve većim porastom antisemitskih napada. ADL je saopštio da su američki antisemitski incidenti dostigli najviši nivo prošle godine od kada je grupa počela da ih prati 1979. godine.

Neki desničarski uticajni ljudi u SAD su prihvatili inostrane autoritarne lidere kojima se Soros suprotstavlja, kao što je Orban. Bivši predsednik Donald Tramp i mnogi republikanci koji su napali okružnog tužioca Njujorka Alvina Brega zbog podizanja krivičnih prijava protiv Trampa brzo su istakli da je Brag dobio podršku u kampanji od Sorosa.

Mask je pod kritikama otkako je preuzeo Tviter jer je dozvolio simpatizerima nacista da se vrate na ovu platformu, a studije ADL-a i Centra za suzbijanje digitalne mržnje otkrile su da je obim govora mržnje na Tviteru dramatično porastao pod Maskovim upravljanjem.

(Telegraf Biznis)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>