• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ulaganje u bitkoin je oblik kockanja": Traže da se investicije u kriptovalute regulišu kao klađenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao i kockanje, trgovina kriptovalutama i ulaganje u njih mogu izazvati zavisnost, zaključili su britanski poslanici

  • 0
Kriptovalute Foto: Shutterstock

Trgovanje kriptovalutama u Velikoj Britaniji trebalo bi da bude regulisano kao oblik kockanja, a ne kao finansijsku uslugu, smatraju tamošnji stručnjaci, jer ljudi koji se "klade" na cene takve vrste imovine "treba da budu svesni da bi sav njihov novac mogao biti izgubljen".

Ovo je stav  parlamentarni odbor za trezor nakon nove istrage o ovoj industriji. Vlada mora da izbegne trošenje previše sredstava poreskih obveznika kroz tehnološke inovacije kao što su digitalni tokeni, piše Guardian.

Kao i kockanje, trgovina kriptovalutama i ulaganje u njih mogu izazvati zavisnost, zaključili su poslanici. I dok bi osnovna blokčejn tehnologija mogla imati koristi za širu industriju finansijskih usluga, proces klađenja na cenu imovine kao što je bitkoin mogao bi dovesti do toga da potrošači izgube sume novca koje im menjaju život.

- Jasno je da je potrebna efikasna regulativa da bi se potrošači zaštitili od štete, kao i da bi se podržale produktivne inovacije u britanskoj industriji finansijskih usluga. Međutim, bez suštinske vrednosti, ogromne volatilnosti cena i bez podrške u vidljivom društvenom dobru, potrošačka trgovina kriptovalutama poput bitkoina više liči na kockanje nego na finansijsku uslugu i trebalo bi da bude regulisana kao takva - rekla je Harijet Boldvin, poslanica konzervativaca i predsedavajuća komiteta za trezor.

Ona je dodala da "klađenjem" na ove tokene, potrošači treba da budu svesni da bi sav njihov novac mogao biti izgubljen".

Komitet za trezor je rekao da tretiranje trgovanja kriptovalutama ili ulaganja kao finansijske usluge rizikuje stvaranje "halo efekata" koji bi mogao da navede potrošače da veruju da je industrija "bezbednija nego što jeste" ili da su zaštićeni od finansijskih gubitaka, a nisu.

(Telegraf Biznis)

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi "kopali" Bitkoin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>