• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

KAP prekinuo proizvodnju aluminijuma nakon 52 godine: Poznato i šta će biti sa radnicima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fabrika će iz jednog razloga početi da uvozi aluminijum

  • 0
limenke, ball Foto: Ball Packaging

Kombinat aluminijuma - Uniprom ugasio je u ponedeljak i preostalih 12 ćelija u pogonu Elektrolize, čime je nakon 52 godine prestala proizvodnja primarnog aluminijuma u Crnoj Gori.

U KAP-u su ostali da rade pogoni za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legura, a fabrika će za potrebe njihove proizvodnje uvoziti aluminijum.

Kombinat je većinu ćelija za proizvodnju ugasio u decembru 2021. godine, kada je Elektroprivreda odbila da ga snabdeva strujom po dotadašnjim cenama od 44 evra za megavat-sat, jer su berzanske cene iznosile čak više od 200 evra, pišu Vijesti.

Gašenjem preostalih ćelija u Elektrolizi bez radnog mesta ostaje oko 50-ak radnika, od kojih najveći deo može da ode u prevremenu penziju kada na snagu stupi izmena zakona o penzijskom osiguranju.

Iz Uniproma, koji je vlasnik KAP-a, Vijestima su odgovorili da je tačno da su zaustavili proizvodnju u Elektrolizi, ali da će "kao i uvek voditi računa da radnici ne trpe posledice".

"Štetu će na sebe preuzeti kompanija kao i do sada, ona je velika, ali zbog grubih napada na kompaniju i vlasnika - pokrenuli smo inicijativu pred Evropskom energetskom zajednicom da otvori istragu i utvrdi činjenice na koje se pozivamo, a za koje tvrdimo da su istinite i potpuno potvrđene od strane ovlašćenih verfikatora Evropske unije. Vlada je nezakonito oduzela emisione kredite Unipromu, a dodelila ih EPCG-u, suprotno direktivi EU. Evropska energetska zajednica je već pokrenula postupak, šteta se meri u desetinama miliona evra, a nakon što pristigne izveštaj Unije, nastavićemo sa daljim aktivnostima", saopšteno je iz ove kompanije koja je deo poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića.

Dodaju i da ostale fabrike u KAP-u rade nesmetano.

Izmena zakona o penzijskom osiguranju, koju je Skupština usvojila 19. aprila, omogućavaju povoljnije odlaske u penziju za radnike iz rudarsko-metalurškog kompleksa, ako su bez posla ostali zbog "obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta usled ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju".

Međutim, ta izmena je usvojena nakon što je odlazeći predsednik Milo Đukanović raspustio Skupštinu, te nije potpisao ni izmenu ovog zakona, ni ostale usvojene u tom periodu.

Radnici koje su kontaktirale Vijesti očekuju da će novi predsednik Jakov Milatović, nakon što preuzme dužnost 20. maja, potpisati ovaj zakon, kako ne bi morali da čekaju nekoliko meseci da se konstituiše novi saziv parlamenta.

Podseća se da je kombinat bio državni sve do privatizacije 2005. godine, kada je prodat kompaniji ruskog milijardera Olega Deripaske. U KAP je u julu 2013. uveden stečaj, kada je upravljanje proizvodnjom u dogovoru sa stečajnom upravom prvo preuzeo državni "Montenegro bonus", a zatim od jula 2014. "Uniprom".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>