• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 faktora koji će nam oboriti inflaciju ove godine: Evo kako će nam to uticati na cene hrane i rate za kredit

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je reč o cenama hrane, ocenili su da će one međugodišnje padati a ako predstojeća poljoprivredna sezona bude dobra, može se očekivati i padanje cena

  • 4
Trosak zivota, cene odece, biznis

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Mnoge projekcije iz majskog izveštaja NBS o inflaciji koji je danas predstavljen, bolje su od očekivanih. Podatak o aprilskoj međugodišnjoj inflaciji u Srbiji od 15,1 odsto potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović.

On je naveo da će inflacija u narednim mesecima nastaviti da opada i da se očekuje da krajem godine bude na dvostruko nižem nivou nego što je bila tokom prvog tromesečja. S druge strane, povratak inflacije u granice cilja od tri plus minu 1,5 odsto očekuje se  sredinom 2024. godine.

Šta je na to uticalo sve i kako će se odraziti na cene hrane?

Kada je reč o cenama hrane, ocenili su da će one međugodišnje padati a ako predstojeća poljoprivredna sezona bude dobra, može se očekivati i padanje cena u jednom mesecu u odnosu na prethodni mesec.

"Očekujemo da se sve prelije na cene hrane i da će krenuti silazna putanja", navedeno je prilikom predstavljanja izveštaja.

Kako je prezentovano, nekoliko faktora uticaće na pad međugodišnje inflacije, pre svega tome će doprineti efekti monetarne politike, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, ali i niža uvozna inlacija i eksterna tražnja.

NBS

Foto: Telegraf.rs

Očekuje se da bazna inflacija bude malo ispod 11 odsto za naredni mesec.

Dodatno, Narodna banka Srbije u skorije vreme ne planira da poveća referentnu kamatnu stopu.

Kako je viceguverner poručio, centralna banka je prvo usporila podizanje ključne kamatne stope sa dva povećanja po 0,25 procentnih poena, da bi na poslednjem sastanku Izvršnog odbora odlučila da zadrži kamatu na šest odsto i trenutno ne vide razloge za dalje povećanje kamatne stope.

"Ako sa referentnom kamatnom stopom od šest odsto obezbeđujemo pad inflacije kao naš primarni cilj, onda možemo da obratimo pažnju i na druge ciljeve. Naš drugi cilj je finansijska stabilnost", dodao je on i rekao da se čeka i šta će ECB raditi u narednim mesecima.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    17. maj 2023 | 17:00

    Mislim da sad treba da nam smanjite plate. Bilo bi idealno

  • Wlada

    17. maj 2023 | 18:53

    Ma stanje je idealno…ali ne znam u čijoj statistici?! Ajmo o poljoprivredi: cene 2019-2021:Nafta cca 138 dinNpk cca 28-30din/kgVeš.djubre 16x16x16 cca 38din/kgUrea cca 45 din/kgCene žitarica:Kukuruz cca 22din/kgPšenica cca 20din/kg,zatim poskupljenja od 2022-2023.godine:Nafta vrhunac 222din/litarNpk cca 115-118din/kg!(poskupljenje od 350%!!)Veš.djubre 3x16 cca 115-120din/kgUrea cca max cena i do 135 din/kgŽitarice poskupile:Kukuruz na max 40din/kg(poskupljenje od 100%)Pšenica na max 39din/kg. Ko će da izdrži taj paritet cena???! Zašto država ne kontroliše trgovce,otkupljivače žitarica,klanice i mesare?! Svi znaju da podignu cenu čim struja poskupi za 2 din…a šta da radi srpski seljak i poljoprivrednik?! Kako da preživi ove turbulencije? Repromaterijal je poskupio za 350-400%!!! Sada su se cene vratile na nekih 50-60 din/kg veštačkog djubriva,ali su zato cene žitarica skoro pa na nivou od 2020-2021.godine. To ne može niko da preživi,a da ne propadne. Molim objavite mi komentar,hvala.

  • Sibin

    17. maj 2023 | 19:32

    Minimalac za april 36 800din blago receno mizerija!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>