• 51
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvara se japanska fabrika Nidec u Novom Sadu: "Nije ova fabrika pala preko noći"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uporedo sa pripremama za izgradnju nove fabrike je i u procesu zapošljavanja novih radnika.

  • 51

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju fabrika japanske korporacije Nidec (Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. i Nidec Elesys Europe d.o.o.) u Novom Sadu.

Vučić je obilazeći fabriku upitao jednog od radnika odakle je došao da radi: "Iz Sombora? Preselio si da radiš ovde".

"Za nas je Japan japan jako važan trgovinski partner. Nekada je trgovinska razmena isnosila 4.9 miliona danas je na oko 300 miliona. To su i dalje mali brojevi, ali ovo nama povećava kapacitete za dalje privlačenje investiocija", rekao je Vučić i u razgovoru sa radnicima fabrike upoznao se sa procesom proizvodnje i motorima koji će se proizvoditi.

Dodao je da fabrika neće zapošljavati "ogroman broj radnika", ali da se u njoj primenjuje vrhunska tehnologija i da je dovođenje japanskih investitora velika stvar, "od najvećeg značaja za Srbiju".

"Kada dovedete japanski Nidek, onda svi žele da dođu. Mi smo pregovore počeli 2020. godine, 2021. u potpunosti ušli u proces pregovaranja. I njihov predsednik je hvalio Srbiju u trenucima kada mnogi nisu hteli i smeli i beskrajno hvala Nideku na tome", naveo je Vučić.

On se zahvalio predstavnicima japanske fabrike i ambasadoru i istako da je i Srbija ulagala u ovu fabriku.

"Nije ova fabrika pala preko noći", rekao je on navodeći da je Japan važan trgovinski partner.

NIDEC je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka NIDEC.

Svojim prisustvom u Srbiji NIDEC korporacija je stvorila centralnu bazu aktivnosti koje se zasnivaju na savremenoj tehnološkoj proizvodnji visokofrekventnh motora jednosmerne struje bez četkica i srodnih proizvoda za vozila. Glavno poslovanje poslovanje NIDEC-ove fabrike u Novom Sadu se bazira na proizvodnji i prodaji automobilskih motora ovog tipa, koji se većinom plasiraju na evropskom tržištu.

Uporedo sa pripremama za izgradnju nove fabrike je i u procesu zapošljavanja novih radnika.

Kao deo uspostavljanja lanca snabdevanja u Istočnoj Evropi i priprema za rad fabrike, započeta je i selekcija kompanija za proizvodnju opreme, kao i kompanija koje se bave pogonskim radovima, i na taj način se doprinosi ekonomskoj revitalizaciji kako u Srbiji tako i u istočnoj Evropi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kica

    18. maj 2023 | 13:18

    Svaka novootvorena fabrika donosi dalji napredak i razvoj naše zemlje.

  • Ana

    18. maj 2023 | 11:27

    Bravo za Novosadjanje biće dosta zaposljenih ljudi

  • Andrijana

    18. maj 2023 | 12:06

    Odlican dan danas za celu Srbiju, za Novi Sad posebno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>