• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preduzetnice se izjednačavaju sa zaposlenim ženama: Velika izmena zakona na koju se čekalo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta

  • 2
Trudnica posao Foto: Shutterstock

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se nastavlja podrška majkama preduzetnicama, saopštilo je Ministarstvo.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može ostvariti posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom imaju za cilj da podrže majke preduzetnice, kao i njihove porodice, navelo je Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Podsetimo, kako je Telegraf Biznis pisao, najveći problem žena preduzetnica bio je što su diskriminisane u odnosu na zaposlene žene kada je u pitanju pravo na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta.

Ovo su tri predlagana načina za unapređenje položaja preduzetnica u sledećim aspektima:

- Preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti imaju pravo na pun iznos naknade zarade

- Pravičan obračun naknade zarade za preduzetnice kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje

- Pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta

- Pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    18. maj 2023 | 17:29

    Kada ove izmene stupaju na snagu?

  • Preduzetnica

    18. maj 2023 | 19:59

    Iako sam prosla bez toga s obzirom da su mi deca odrasla i da smo se namucili ali👏👏👏👏za ovu vest i svu srecu i radost zelim buducim mamama preduzetnicama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>