• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trgovinski lanac u Austriji uvodi sat tišine dnevno, tad svi kupci moraju biti mirni: Razlog je plemenit

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez muzike i drugih tonskih i ostalih poruka u supermarketu, a sa tim i bez prigušenog svetla

  • 2
Supermarket Foto: Shutterstock

Austrijski trgovinski lanac "Billa" u Austriji je, u po jednu od svojih brojnih filijala u četiri austrijske savezne pokrajine, u Beču, gradovima Gracu u Štajerskoj i još dva u Gradišću i Gornjoj Austriji, uveo 60 minuta dnevno za kupovinu u tišini i bez buke za autistične osobe.

Preciznije rečeno, bez muzike i drugih tonskih i ostalih poruka u supermarketu, a sa tim i bez prigušenog svetla, piše Fenix.

Kako pišu austrijski mediji, razlog je ozbiljan. Ovu je novinu koncern "Rewe", kojem pripada i "Billa", uveo za kupce sa bolestima iz autističnog spektra (neurorazvojni poremećaj), kojima posebno smeta buka i vrlo su osetljivi na svetlo. Stoga su svi kupci pozvani da dnevno od 16 do 17 sati paze da nisu bučni i da se u kupovini u dotičnoj filijali što je moguće mirnije ponašaju.

Pohvalno da neko i na njih misli

Mediji ističu kako u Austriji ima između 80.000 i 90.000 osoba sa ovim poremećajem, te kako je više nego pohvalno da i na njih neko misli.

"Nama je posebno važno da se svi kupci kojima treba više mira, kod nas osećaju dobrodošlima i ugodno osećaju", poručilo je čelništvo "Bille".

Dodali su kako su i svoje zaposlene u dotičnim filijalama obučili kako treba postupati s autističnim kupcima. Takođe je istaknuto kako Billa namerava da sat tišine proširi i na gradove i mesta u ostalim austrijskim pokrajinama, i to u saradnji s lokalnim socijalnim udrugama i ustanovama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beki

    21. maj 2023 | 14:19

    Svaka čast. Dirljivo.

  • Srbin iz Kanade

    22. maj 2023 | 03:39

    Bilo bi bolje da je samo sat sa muzikom i reklamama a ostalo tisina. Narod bi bio srecniji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>