• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počela kampanja "Osnažena žena-jača porodica"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnivač "321 Srbija" Dalibor Katić i specijalista psihijatrije i psihoterapeut dr Irena Đorđević, istakli su da je važno doći do svih žena, posebno u ruralnim sredinama

  • 0
Osnažena zena

Foto: 321Srbija

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS), u saradnji sa Fondacijom "Humana srca" i organizacijom "321 Srbija", pokrenuli su danas kampanju "Osnažena žena-jača porodica", čiji je cilj jačanje ekonomskog položaja žena u društvu.

PKS će u prvoj fazi kampanje zajedno sa partnerima u 10 opština informisati žene kako i gde mogu da apliciraju za dostupna sredstva namenjena pokretanju sopstvenog biznisa.

Pet žena, odnosno porodica, dobiće "Urbanu farmu", mini poljoprivrednu farmu koja je dovoljna da se u njoj tokom cele godine proizvodi hrana za porodicu, dok će ostvarene viškove hrane žene moći da plasiraju na tržište i tako ostvare dodatni prihod za sebe i svoje porodice.

"U 10 opština ćemo ženama pokazati na koji način mogu da apliciraju za sredstva, napišu biznis plan, i predstaviti im sve informacije o tome šta država i PKS rade kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena koje je prepoznato kao snažan resurs zapošljavanja", izjavila je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Kampanja je, dodaje Simanić, samo početak saradnje sa 10 opština, a u narednom periodu će se nastaviti i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

"CEE partner UrbanFarm" i vlasnica agencije "Life in Harmony", Dragana Nerandžić, kaže da će se kroz ovu kampanju u Srbiji primeniti savremena agriteć rešenja prisutna u Evropi i svetu.

"Urbane farme će pomoći ženama i lokalnim sredinama da budu nezavisne u snabdevanju hranom. U pitanju je multifunkcionalni održivi sistem pomoću kojeg će žena postati mali preduzetnik i moći da višak koji proizvedu plasiraju na tržište kao doprinos kućnom budžetu", ukazala je Nerandžić.

Objasnila je da "Urbane farme", mogu da obezbede dovoljne količine hrane, odnosno, više nego što je potrebno porodici, na primer, od 4.000 do 7.000 jaja godišnje ili više od 3.600 zelenih salata tokom godine i to na svega devet kvadratnih metara.

Osnivačica i upraviteljka Fondacije "Humana srca" Danijela Vasiljević, navodi da žene mogu i žele da se ekonomski osnaže, ali da im često nedostaju informacije i podrška te je Fondacija u svoj tim uključila i tim psihologa i psihijatara.

Osnivač "321 Srbija" Dalibor Katić i specijalista psihijatrije i psihoterapeut dr Irena Đorđević, istakli su da je važno doći do svih žena, posebno u ruralnim sredinama, koje nisu u prilici da pronađu informacije i da im se pomogne da budu stabilne i nezavisne i svojim preduzetništvom ojačaju kapacitete čitave porodice.

PKS potpisala je danas i Memorandum o saradnji sa organizacijom "321 Srbija", u cilju podrške i daljem radu na osnaživanju položaja žena u društvu.

(Telegraf Bizns)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>