• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan grad na jugu Srbije ima šansu da privuče brojne investitore: Top 5 prednosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima, ovaj deo Srbije će takođe imati koristi i od novog gasnog interkonektora iz Bugarske koji će povećati energetsku sigurnost u celoj zemlji.

  • 1
solarni paneli, niš, magdon

Foto: Centar za održivi razvoj energetike

Veliki potencijal da privuče buduće strane investitore ima južni deo naše zemlje. O tome je za naš portal govorio Alessandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan. Radi se o najmanje pet prednosti po poslovno okruženje kao što su modernizacija pruge, gasni interkonektor, energetika, NTP, kao i poboljšanje medicinskih usluga.

Između ostalog, u intervjuu nam je govorio kakve su to kreditne linije koje Srbija koristi, ali i šta nas čeka u ekonomskom smislu.

"Vidimo da postoji značajan potencijal rasta južnog dela Srbije, između ostalog i zahvaljujući modernizaciji železničke pruge na deonici Beograd-Niš, koja će otvoriti otvoriti nova radna mesta i poslovne mogućnosti", rekao je Bragonzi za Telegraf Biznis.

Prema njegovim rečima, ovaj deo Srbije će takođe imati koristi i od novog gasnog interkonektora iz Bugarske koji će povećati energetsku sigurnost u celoj zemlji.

"Savremena energetska i transportna povezanost obezbediće i bolji ambijent za investiranje. Dodao bih da EIB Global finansira i pripremu održivog plana urbane mobilnosti za grad Niš, koji će dovesti do efikasnije, bezbednije, pristupačnije saobraćajne mreže", ističe naš saogovrnik.

Pored ovih tekućih projekata, EIB je finansirala i sanaciju Kliničkog centra Niš što je dovelo do poboljšanja medicinskih usluga za oko 3 miliona ljudi, kao i izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu koji je prerastao u regionalni centar za inovativno preduzetništvo i napredne

tehnologije.

Prema njegovim rečima, oblasti digitalizacije i informacionih tehnologija u Srbiji ključni su za dalje ulaganje u našu zemlju. Kako je istakao, banka je i dalje značajan investitor u sektorima koji su važni za dalji privredni napredak naše zemlje, a najavio je podršku u oblastima energetske efikasnosti i zelene ekonomije.

Navodi da su slabi upravljački kapaciteti, nestabilnost, porezi i niska obučenost radne snage ključne prepreke za firme na Zapadnom Balkanu.

Biznis forum Kopaonik 2023

Foto: Filip Plavčić

"Cilj nam je da naši krediti budu održivi u smislu društvenih, ekoloških i ekonomskih faktora", kaže između ostalog.

Dodatno, EIB će uskoro plasirati garancije za finansiranje projekata u javnom i privatnom sektoru, čime će se minimizirati rizici za investitore.

Naš grad među top 10 evropskih gradova

Niš se našao među prvih deset gradova u Evropi sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Takođe, ovaj grad na jugu zemlje predsedava Klubom gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Srbiji (BFC klub), što jasno pokazuje da je prepoznat kao grad koji privlači investicije.

Dakle, osim Beograda, Novog Sada i Kragujevca, Niš je - kada govorimo o većim gradovima - sve razvijeniji i napredniji na polju biznisa i ulaganja.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Niša, opremanje industrijske zone Sever 1 i 2 dodatno će unaprediti poslovnu klimu i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Istovremeno, biće smanjen broj ljudi koji su na evidenciji NSZ.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    23. maj 2023 | 22:49

    Treba pomenuti ovde i novi privatni železnički robni terminal u Popovcu koji omogucava da roba jeftinije i ekološki prihvatljivo stiže u Niš. To je veoma vazna stvar za nove investitore i investicije za ceo juzni region

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>