• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Učesnici protesta zbog klimatskih promena poremetili sastanak akcionara Šela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Demonstranti navode da "Šel" nastavlja s bušenjem novih naftnih i gasna polja, kako u Britaniji

  • 0
nafta Foto: Shutterstock

Demonstranti protiv klimatskih promena danas su na godišnjem sastanku akcionara naftne kompanije "Šel" (Shell) u Londonu uspeli da se provuku pored obezbeđenja i pokušali da upadnu na binu.

Oni su time poremetili ovaj događaj, pa predsedavajući "Šela" Endru Mekenzi nije mogao da započne sastanak duže od sat vremena, jer su desetine demonstranata skandirale "Idi dođavola, Šel" i tome slično, preneo je AP.

Nekoliko aktivista htelo je da se popne na binu, ali ih je sprečilo obezbeđenje, koje ih je potom izvelo iz prostorije u londonskom konferencijskom centru EkCel.

Demonstanti, među kojima i članovi Grinpisa, navode da "Šel" i druge kompanije za proizvodnju fosilnih goriva ostvaruju rekordne profite na štetu životne sredine, jer su svetske cene nafte i prirodnog gasa porasle nakon početka rata u Ukrajini. "Šel" je saopštio u februaru da je njegov godišnji profit za 2022. godinu, bio rekordnih 39,9 milijardi dolara. To je izazvalo gnev javnosti u Velikoj Britaniji, gde se milioni domaćinstava i preduzeća muče da sa rastućim računima za energiju.

Demonstranti navode da "Šel" nastavlja s bušenjem novih naftnih i gasna polja, kako u Britaniji, tako i širom sveta u nekim od najegzotičnijih regiona, poput delte Nigera ili filipinskih ostrva.

Portparol "Šela" rekao je da poštuje pravo ljudi da izraze svoje mišljenje, ali je dodao da su "demonstranti pokazali da nisu zainteresovani za konstruktivan angažman".

"Šel ima jasan cilj da postane energetski biznis sa nultom emisijom do 2050. godine i verujemo da su naši klimatski ciljevi usklađeni sa ambicioznijim ciljem Pariskog sporazuma o klimatskim promenama: ograničiti povećanje globalne prosečne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa", navodi se u saopštenju kompanije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>