• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećan prag ulaganja za strane investicije u Srbiji: Nove mere i za broj radnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Propisano je da je za ulaganja veća od pet miliona evra, rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina

  • 0
Biznismen investicija investicije  ulaganje ulaganja privreda

Foto-ilustracija: Shutterstock

Izmenama Uredbe za dodelu podsticaja za privlačenja direktnih investicija podignut je prag za minimalno ulaganje, a da bi investitor mogao da računa na pomoć države potrebno je da u investicioni projekat u privredi uloži majmanje 300.000 evra.

"Investitori u Beogradskom regionu mogu da računati na pomoć države ukoliko planiraju da ulože minimalno 500.000 evra, i zaposle najmanje 50 radnika", navodi se u Uredbi, objavio je "Službeni glasnik".

Za Vojvodinu, taj minimum je niži i iznosi 400.000 evra, kao i zapošljavanje najmanje 40 radnika.

Takođe, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i na KiM, država će podržati one investicione projekte kojima se ulaže minimalno 300.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme, navodi se u Uredbi.

Ovom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet miliona evra, rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Korisniku sredstava koji zaposli nove zaposlene povezane sa investicionim projektom u teritorijalnoj jedinici koja pripada Beogradskom regionu odobravaju se sredstva u visini od 20 odsto opravdanih troškova bruto zarade, u maksimalnom iznosu od 2.000 evra.

U regionu Vojvodine odobravaju se sredstva u visini od 25 odsto opravdanih troškova bruto zarada, u maksimalnom iznosu od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po novozaposlenom.

U regionu Šumadije i Zapadne Srbije, regionu Južne i Istočne Srbije i regionu Kosovo i Metohija odobravaju se sredstva u visini od 30 odsto opravdanih troškova bruto zarade u maksimalnom iznosu od 5.000 evra po novozaposlenom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>