• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska zabranila kratke domaće letove: Nema više putovanja avionom tamo gde može vozom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion u proseku emituje 77 puta više CO2 po putniku nego voz na ovim rutama, a voz je i njeftiniji i izgubljeno vreme je ograničeno na 40 minuta

  • 0
avion ilustracija Foto: Unsplash/ Ilustracija

Francuska je zabranila domaće avionske letove na kratkim razdaljinama tamo gde postoje alternative u vidu železničkog saobraćaja, u pokušaju da smanji emisije ugljen-dioksida.

Zakon je stupio na snagu dve godine nakon što je u parlamentu izglasano ukidanje ruta na kojima se isto putovanje vozom može obaviti za manje od dva i po sata, prenosi BBC.

Zabrana se jedino ne odnosi na avio-saobraćaj između Pariza i pojedinih gradova, uključujući Nant, Lion i Bordo, kao ni na tranzitne letove.

Privremeni šef industrijske grupe A4E, Loran Donsil ocenio je da će "zabrana ovih putovanja imati samo minimalne efekte" na proizvodnju ugljen-dioksida.

On je dodao da bi vlade umesto toga trebalo da podrže "stvarna i značajna rešenja". Francuska potrošačka grupa UFC-Q Šoasi ranije je pozvala poslanike da zadrže ograničenje od četiri sata, umesto da ga smanjuju na dva i po sata.

- Avion u proseku emituje 77 puta više CO2 po putniku nego voz na ovim rutama, a voz je i jeftiniji i izgubljeno vreme je ograničeno na 40 minuta -  navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>