• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetili smo mesto koje je jedno od sedam svetskih čuda: Drevni grad u kojem je trgovina bila glavna grana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesto važi za najpopularnije na turskoj teritoriji. Poseti ga i milion i po turista godišnje

  • 0
Efes, Izmir Foto: Telegraf.rs

Naš svet je svet čuda, a danas našu prošlost uglavnom znamo kao priču o našim precima, nasleđa koja su ostala kao materijalna postala su turistički centri.

Jedan od najbolje očuvanih antičkih gradova je i Efes, jedno od sedam svetskih čuda Starog sveta. Telegraf Biznis je prilikom posete Izmira imao priliku da obiđe i ovaj lokalitet u kome se nalazio i hram posvećen grčkoj boginji Artemidi.

Ima dugu i bogatu istoriju. Aerheolozi su pronašli dokaze da je postojao i u desetom veku, a po verovanju, osnovale su ga žene ratnice.

Bio je jedan od 12 gradova Jonske lige pod Grcima i jedan od najvećih gradova Rimskog carstva. Mesto važi za najpopularnije na turskoj teritoriji. Poseti ga i milion i po turista godišnje.

Osim antičkog odeona sa 1.400 mesta, tu se mogu videti i ostaci mermernog poda, čuvena biblioteka, ali i ostaci drevnih građevina i fresaka. Najbliži grad je Selčuk, udaljen oko tri kilometra, i našim građanima koju tamo godinama odmaraju - Kušadasi. 

Šetajući ulicama ovog velikog trgovačkog grada, dobićete osećaj kakav je bio život u drevnim vremenima.

Celzusova biblioteke, koja je bila mesto za nauku i meditaciju uz razgovor sa učenim ljudima, i dalje je najzanimljivija turistima. Retko ćete "uhvatiti" dobru fotografiju jer su gužve ogromne.

Obiđite javna kupatila i poslušajte priču o visokim standardima u ondašnjim javnim kućama. Posetite i čuvene grupne toalete koje nisu razlikovale polove, ali i čujte razne anegdote poput one o urokljivim očima.

Pozorište je najveće od svih tamošnjih sa kapacitetom od 30.000 mesta. Banje, fiskulturna sala, građanska i državna agora su u odličnoj očuvanosti.

Ceo dan u Efesu ne bi bio dovoljan da se vidi ceo grad pa savetujemo da se pre polaska informišete kako biste videli ono što vas najviše zanima.

Na brdu iznad Efesa, na nekih 500 m visine je skromna kuća, odnosno mesto gde se Devica Marija sklonila po sinovljevoj smrti, mesto na koje je po predanju doveo apostol Jovan.

Običaj da se unutra ne progovara ni reč, ali se zato opremite olovkom i parčetom papira te zapišite neku želju i okačite u nekom od zidića.

Efes, Izmir Foto: Telegraf.rs

Mi smo je zamislili.

Ukoliko želite da posetite Izmir, sada imate i direktne letove. Er Srbija leti dva puta nedeljno, svake srede i subote, a oko uslova putovanja možete da se informišete i na zvaničnom sajtu Ambasade Republike Turske u Srbiji. A još detalja o ovom gradu čitajte u našim posebnim tekstovima OVDE i OVDE.

(V.B.)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>