• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji se žalimo na obuću i tehniku, a američke potrošače muče neki potpuno drugačiji problemi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žalba potrošača broj jedan u 2022. godini odnosila se na prodaju i popravke novih i polovnih automobila

  • 0
Auspuh, katalizator, automehaničar, popravka automobila, majstor Foto: Shutterstock

Američka federacija potrošača (CFA) objavila je svoju godišnju listu glavnih pritužbi podnesenih gradskim, okružnim i državnim potrošačkim agencijama širom SAD. Sve u svemu, oni su obradili skoro 600.000 žalbi u 2022. godini i povratili više od 740 miliona dolara za potrošače putem posredovanja, sudskog izvršenja i putem ostalih drugim sredstava, saopštio je CFA.

Iako su ovo agencije kojima svako može da podnese žalbu, one mogu biti posebno korisne za ljude koji nemaju vremena ili sredstava da sami reše ili vode spor sa preduzećem.

Žalba potrošača broj jedan u 2022. godini odnosila se na prodaju i popravke novih i polovnih automobila. Ta kategorija drži prvo mesto sedam godina zaredom, saopštio je CFA.

Kada su pokušavali da kupe, iznajme ili poprave svoje automobile, terence i pikape, potrošači su se žalili na dodatne proizvode i usluge, na cene koje im kao mamac nude kompanije, a onda ponude pravu, višu i na mehaničke probleme i kvarove sa kojima se susreću nedugo po kupovini, navodi se u izveštaju.

Popravke i renoviranje kuća zauzimaju mesto broj dva na spsiku potrošačkih muka.

- Mnogi potrošači su se žalili na loše i nepotpune radove na popravci kuće koje obavljaju pojedinci bez odgovarajuće licence ili stručnosti. Potrošači često plaćaju usluge unapred i imaju problema da dobiju povraćaj novca ili ispravku loše urađenog posla - navodi se u izveštaju CFA.

Na trećem mestu nalaze se problemi oko potrošačkh kredita.

Najbolji primer ovakih muka je ona koju je imao jedan korisnik kreditne kartice koji je imao promotivnu kamatnu stopu na svojoj kartici. Da ne bi bili pogođeni visokim kamatama kada je promotivna stopa istekla, morali su da otplate ceo iznos do određenog roka.

Kupac je pokušao da uradi upravo to nekoliko dana pre nego što se njihov promotivni period završio. Ali kompjuterski sistem kompanije za kreditne kartice bio je neaktivan nekoliko dana, nakon čega je kompanija naplatila klijentu kamatu koju bi izbegli da sistem kompanije radio.

- Kada je vlasnik kartice kontaktirao kompaniju da objasni situaciju, rečeno im je da moraju da plate kamatu, koja je iznosila skoro 2.000 dolara - navodi se u izveštaju CFA.

Ovo je samo jedan u nizu problema sa kreditima i karticama na koje su se potrošači u SAD žalili tokom prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>