• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potpisan Ugovor za izradu projekta za Naučno-tehnološki park 2 u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle raspisanih šest javnih poziva, NTP danas ima 34 članice—19 startap kompanija, 14 tehnološko-razvojnih kompanija i Institut za veštačku inteligenciju.

  • 0
Mirović

Foto: AP Vojvodina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas potpisivanju Ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta u okviru Naučno-tehnološkog parka Novi Sad (NTP NS), za šta je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 59 miliona dinara.

Ugovor su potpisali direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić i direktor firme DBA Đorđe Bajilo u ime grupe ponuđača.

Reč je o izgradnji još jednog objekta sa dve lamele na mestu sadašnjih hala Mašinskog instituta.

„Očekujem da u drugoj polovini sledeće godine možemo započeti izgradnju Naučno-tehnološkog parka 2. Naredne godine očekujemo i podršku Vlade Srbije za finansiranje izgradnje tog objekta, sa ciljem da nove razvojne kompanije, nove startape, sve potencijale Fakulteta tehničkih nauka, koji radi izuzetan posao od nacionalnog značaja za tehnološki razvoj, dodatno pomognemo i usmerimo ka budućim proizvodima u sferama kao što su veštačka inteligencija i informacione tehnologije”, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, dvanaest zaposlenih radnika u Naučno-tehnološkom parku upravljaće i novim objektom.

„Novi Sad i Vojvodina već jesu razvojni centar informacionih tehnologija i, uopšte, tehnološko-razvojni centar ne samo u našoj zemlji, već i u regionu”, naveo je Mirović.

Projektom je predviđena izgradnja objekta koji se sastoji od dve odvojene funkcionalne celine ukupne bruto građevinske površine oko 30.000 kvadratnih metara.

Lamela A biće namenjena za Naučno-tehnološki park, s površinom od oko 15.000 kvadratnih metara, a lamela B predviđena je za Fakultet tehničkih nauka, sa istom površinom.

Lamela A je planirana kao poslovni objekat Naučno-tehnološkog parka –radni prostor sa amfiteatrom kapaciteta oko 250 mesta, sa salama za predavanje i prezentacije, laboratorijama za tešku opremu, kantinom, izložbenim prostorom, upravnim i poslovnim blokom sa kancelarijama i salama za sastanke, blokom energetskih i ostalih inženjersko-tehničkih prostora, i drugim pratećim sadržajima.

Lamela B predviđena je za potrebe Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. U okviru objekta nalaziće se dva amfiteatra kapaciteta do 200 mesta, dve sale sa 60 mesta, oko 20 učionica, kancelarije nastavnog osoblja, internetski centar, otvoreni ozelenjeni krovni prostor i drugi sadržaji. Pored toga, u objektu je predviđeno smeštanje više specijalizovanih nastavnih i istraživačkih laboratorija – laboratorije za tešku opremu, za računarsku i lakšu opremu, kao i specijalizovanih laboratorija poput laboratorije za hibridna i električna vozila, za obnovljive izvore i laboratorije za baterijske i BEMS sisteme.

Naučno tehnološki park Novi Sad

Foto: Milena Đorđević

„U novom NTP-u ćemo imati najsavremeniju laboratorijsku opremu koju ovde nemamo, jer smo dobili obećanja kompanija da će je nabaviti, što će omogućiti unapređenje naučnoistraživačkog rada, i to je od ogromnog značaja za tehnološki razvoj”, rekao je Mirović.

Biće izgrađena i dvoetažna podzemna garaža, na oko 12.000 kvadratnih metara, namenjena NTP-u.

Predsednik Mirović obišao je ovom prilikom članice NTP-a, kompaniju „Vega IT“ i startap kompaniju „The Solar Found“, istakavši da je „Vega IT“ pre nekoliko godina imala 300 zaposlenih, a danas ih je 800, pri čemu vrednost proizvoda nadmašuje iznose o kojima smo mogli samo da sanjamo pre deset ili petnaest godina.

Posle raspisanih šest javnih poziva, NTP danas ima 34 članice—19 startap kompanija, 14 tehnološko-razvojnih kompanija i Institut za veštačku inteligenciju.

Direktor firme DBA Đorđe Bajilo, u ime grupe ponuđača, zahvalio je na poverenju koje su im, kako je rekao, ukazali Pokrajinska vlada i NTP.

„Кao novosadska firma, počastvovani smo što učestvujemo u ovom projektu, i ponosni što će većinu ljudi koji će raditi na njemu činiti studenti Fakulteta tehničkih nauka“, naveo je Bajilo.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić, direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić i dekan Fakulteta tehničkih nauka Srđan Кolaković.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>