• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prave pivo od otpadnih voda: Jeftinije je od ostalih, a proizvođači tvrde da je i bezbednije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voda je prošla prečišćavanje, iz nje je uklonjen sav štetan sadržaj, od bakterija, preko virusa do hormona

  • 0
Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Shutterstock

Iz industrije piva stiže vrlo zanimljiv novitet. Američka pivara Fox City koja već proizvodi dva craft piva, sada ima i treće - Revival Lager koje se ovog proleća veoma brzo rasprodalo, piše BNNBloomberg.

Cena za pola litra iznosila je četiri dolara i kako kažu, jedno je od najjeftinijih pića. Razlog je taj što je voda za njegovu proizvodnju bila - besplatna.

Naime, ovo pivo je proizvedeno od pročišćene otpadne vode, a ideja je došla od pivare iz Oregona Art Larrance još 2014. godine.

Tada je organizovano takmičenje u izradi piva napravljenih sa recikliranom vodom kako bi se osvestilo da se ona može piti ako se pročisti odgovarajućim postupkom. Prošle jeseni su istraživači sa Univerziteta Stanford i Univerziteta Illinois otkrili da je ta voda podjednako čista kao i ona iz površinskih izvora, ako ne i čistija, jer izvori često sadrže loše i tretirane otpadne vode.

Ova koju je pivara koristila za pivo dobijena je iz severozapadnog dela Los Anđelesa. Prošla je prečišćavanje, ultra filtraciju i druge procese. Na kraju je iz nje uklonjen sav štetan sadržaj, od bakterija, preko virusa do hormona, pa ona ispunjava tamošnje standarde za recikliranu vodu za piće.

(Telegraf Biznis)

Video: Vino Župa proizvodi medicinski alkohol od starog vina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>