• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić i Al Džasir: "Arapske kompanije su ovde dobrodošle, kao i srpske u Saudijskoj Arabiji"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić je ministru Al Džasiru predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji se realizuju u Srbiji

  • 0
pustinja, saudijska arabija

Foto: shutterstock.com

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, razgovarao je danas sa ministrom transporta i logističkih usluga Kraljevine Saudijske Arabije, Salihom bin Naserom Al Džasirom.

Obojica su istakli da postoji ogroman potencijal za razvoj saradnje dve zemlje.

Vesić je izrazio nadu da će ovaj sastanak rezultirati konkretnom saradnjom Srbije i Saudijske Arabije, u oblasti infrastrukture i transporta, budući da predstoje - kako kaže - veliki projekti na kojima bi učešće mogle da uzmu i arapske kompanije.

- Mi smo dve fizički udaljene zemlje, ali smo kroz istoriju sarađivali blisko i mislim da je vreme da sarađuemo još bliže. Sama poseta ministra Al Džasira našoj zemlji je dokaz da Saudijska Arabija želi saradnju sa Srbijom - rekao je Vesić i dalje istakao da je cilj Srbije da bude logistički hab ovog dela Evrope, te da su kompanije dobrodošle u našu zemlju.

Ukazao je i da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnom tržištu sa brojnim zemljama, zbog čega je dobra investiciona destinacija i za ulagače sa Bliskog istoka. Posebno je naglasio značaj inicijative „Otvoreni Balkan“, u okviru koje će uskoro profunkcionisati jedinstveno tržište između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u očekivanju da se tome pridruže i Crna Gora i BiH, što će, takođe, značiti „poziv“ investitorima da ulažu u ovaj region.

Vesić je ministru Al Džasiru predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji se realizuju u Srbiji ili se njihova realizacija uskoro očekuje, a pre svega kada je reč o izgradnji brzih puteva i pruga.

- Razgovarali smo o tome kako se grade brze pruge. Oni imaju 5.000 kilometara pruga, a mi 3.400 kilometara. Razgovarali smo o našem iskustvu u izgradni brzih pruga i šta učiniti kako bi se se saradnja intenzivirala - rekao je Vesić.

Al Džasir je istakao da je Saudijska Arabija veoma zainteresovana za unapređenje saradnje sa Srbijom, u oblasti svih vidova transporta.

- Imali smo plodonosne razgovore, o bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje naše saradnje, u oblasti avio-saobraćaja, železnice i logistike. Imamo plan da naše odnose podignemo na viši nivo - rekao je Saudijac i izrazio nadu da će uskoro biti potpisan bilateralni sporazum u oblasti avio-saobarćaja, koji bi omogućio direktne letove nacionalnih avio-kompanija dve zemlje, između Beograda i Rijada.

Takođe je pozvao Vesića u posetu Rijadu, dodajući da bi to možda mogla da bude prilika da se takav sporazum parafira, a svakako da tamošnjim privrednicima predstavi projekte koji se sprovode u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>