• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Privredne komore iz Brisela: "Sprovođenje dogovora je najbitnije za poslovnu zajednicu regiona"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marko Čadež je istakao da je za poslovne zajednice regiona važno da Evropska unija zauzme veoma jasnu poziciju

  • 0
Marko Čadež, Srbija, Italija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Evropska unija mora u ovom trenutku da preuzme aktivnu ulogu i bude garant sprovođenja dogovora Beograda i Prištine na održiv i predvidiv način jer je to najbitnije za poslovnu zajednicu regiona", istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Briselu.

On je zajedno sa Ljuljzimom Rafunom, predsednikom Privredne komore Kosova i Komorskog investicionog foruma, u ime poslovne zajednice regiona, razgovarao sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem.

- Veoma je važno što smo danas, kolega Rafuna, predsednik Privredne komore Kosova i ja, razgovarali sa komesarom za proširenje i o onome što se trenutno dešava i koliko to može da ugrozi sve u regionu. Ovo više nije pitanje razgovora o investicijama jer ukoliko se ovako nastavi možemo da razgovaramo samo kako ćemo svi da se zatvorimo, pošto je ovo za poslovnu zajednicu zaista teško vreme, kako za strane tako i za domaće firme - poručio je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da je za poslovne zajednice regiona važno da Evropska unija zauzme veoma jasnu poziciju i da kaže da sa ovakvim načinom komunikacije mora da se stane, da su politike te koje moraju da se drže pravila i onoga što je dogovoreno:

- I to je presudno. Bojim se da ovako nećemo moći još dugo da izdržimo - istakao je Čadež.

U razgovoru sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem, Čadež i Rafuna su napomenuli da u ovom trenutku Evropa treba da ima aktivnu ulogu i da ona bude garant svega što se dogovora, ali da se dogovoreno sprovodi i bude održivo i predvidivo.

- Za poslovnu zajednicu je to najbitnije - napomenuo je predsednik PKS.

Rafuna je istakao da je sastanak sa komesarom Varheljijem bila dobra prilika da se pokaže da kompanije imaju potrebu za saradnju sa Evropskom unijom i da žele što bolje da iskoriste prednosti poslovanja na tržištu EU.

- Dobili smo potpunu i veoma pozitivnu podršku komesara, koja će značiti ne samo privrednim komorama Zapadnog Balkana već i privatnom sektoru, kako bi se svi potpisani sporzumi sproveli u potpunosti a privatni sektor ostvario što veću korist - rekao je Rafuna.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>