Otkriveni krivci za 40 odsto trovanja u restoranima: Nisu u pitanju pokvarene namirnice
Bolesni zaposleni u restoranima odgovorni su za oko 40 odsto slučajeva trovanja hranom, pokazuje istarživanje sprovedeno između 2017. i 2019. godine.
Od 800 epidemija koje su pregledali stručnjaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u 875 restorana su, tokom tog perioda, norovirus i salmonela bili najčešći uzročnici trovanja.
Dok je 85 odsto restorana tvrdilo da ima pravila koja ograničavaju rad bolesnog osoblja, samo se u malom delu pravila navodi zbog kojih simptoma bi radnici trebalo da budu udaljeni z kuhinje, a ti simptomi uključujuc povraćanje, dijareju i bol u grlu sa temperaturom.
Istraživači CDC-a pozvali su na bolju primenu "sveobuhvatne politike bezbednosti hrane", koja naglašava osnovne mere kao što je pranje ruku, ali i to da bolesni zaposleni ostanu kod kuće, piše NY Post.
Pored toga, samo 44 odsto menadžera restorana reklo je da svojim zaposlenima daju plaćeno bolovanje, primoravajući mnoge zaposlene da odlučuju između plate i zdravlja.
Takođe postoji pritisak u restoranskoj kulturi da ne ostavljate svoje kolege bez osoblja, rekla je za Asošijeted pres Mici Baum, izvršni direktor neprofitne grupe za zastupanje STOP Foodborne Illness.
Iako je teško reći kada je zaposleni u restoranu bolestan, gosti mogu lako primetiti simptome poput šmrkanja i kijanja.
Oko 48 miliona ljudi se svake godine razboli od bolesti koje se prenose hranom u SAD, uključujući 128.000 koji su hospitalizovani i 3.000 koji od posledica ozbiljnih trovanja i umru, prema CDC-u.
(Telegraf Biznis)
Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.