• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tanaskovićeva i Čadež otvorili regionalnu agrobiznis konferenciju "Grow up": Menjamo ceo sistem vrednosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi"

  • 0
Grow up Foto: Telegraf.rs

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež otvorili su danas na Kopaoniku regionalnu agrobiznis konferenciju "Grow up - snaga zemlje".

Tanaskovićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je poljoprivreda temelj i osnov našeg društva i našeg rasta.

"Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi" objasnila je ministarka.

Kako je rekla, "danas mogu da kažem da smo uspeli u tome".

"Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranje Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva", objasnilaa je Tanaskovićeva.

Kako je istakla, "to se nikada do sada nije dogodilo".

Čadež je rekao da je jako važno je da smo se danas okupili kako bi ragovarali o bezbednosti snabdevanja hranom.

On je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas i te kako postoji.

"Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta", objasnio je Čadež, prenosi Tanjug.

On je rekao da mu je izuzetno drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci.

Konferencija na Kopaoniku je na jednom mestu okupila najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prisutnima će se tokom dvodnevne konferencije obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona među kojima su iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Vladimir Crnojević, direktor instituta Biosens u okviru Grow up kaže za Telegraf Biznis da je očigledno da imamo dramatične klimatske promene koje imaju posledice na poljoprivredu. Opširnije u našem posebnom tekstu OVDE. 

"Digitalizacija će transformisati javnu upravu u efikasan servis"

Ministar informisanja Mihailo Jovanović istakao je da je digitalizacija najbolji način da se transformiše javna uprava u efikasan servis građana

"Još smo 2017. godine krenuli sa digitalizacijom kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta Vlade. Digitalizacija je pomogla u transformaciji javne uprave i prosvete", rekao je Jovanović na prvoj panel diskusiji o digitalizaciji poljoprivrede na regionalnoj konferenciji o agrobiznisu "Grow up-snaga zemlje".

On je istakao da ove godine svedočimo da digitalizacija pomaže u transformaciji poljoprivrede.

"Ministarstvo poljoprivrede je uvelo sistem eAgrar koji će pomoći našim poljoprivrednicima da efikasno i transparetno podnose zahteve i komuniciraju sa Ministarstvom poljoprivrede preko portala. To će pomoći da i samo ministarstvo mnogo efikasnije rešava sve zahteve", objasnio je Jovanović.

Jovanović je rekao da je kroz eAgrar omogućena evidencija poljoprivrednih gazdinstava, vođenje registra i pristupanje svim državnim bazama koje su potrebne da bi poljoprivrednici ostvarili pravo na subvencije.

"Sledeći korak, u kom nam pomaže institut BioSens, je kontrola dodele subvencija, kao i da li poljoprivrednici koriste sredstva u svrhu onoga za šta su ih dobili", rekao je Jovanović.

U okviru današnje panel diskusije o digitalizaciji poljoprivrede govorili su direktor BioSensa Vladimir Crnojević, direktor "Naučno-tehnološkog parka Niš" Milan Ranđelović, predsednik Savez pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, doktor veterinarske medicine Dragiša Jestrotić, kao i direktor "Smart Village Knežica" Đorđe Grujičić.

Panelisti su istakli značaj digitalizacije i pohvalili sistem eAgrar koji je, kako svedoče, doprineo poboljšanju uslova za bavljenje poljoprivredom u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>