• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova evropska država vrvi od litijuma, može postati lider: Agencija za okolinu odobrila otvaranje rudnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sever Portugala se, inače, smatra jednim od najbogatijih područja litijuma na Starom kontinentu

  • 4
litijum Foto: Shutterstock

Portugalska Agencija za zaštitu okoline odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na severu zemlje, što bi moglo podstaći proizvodnju električnih automobila u Evropi.

Vlasnik budućeg rudnika, "Savannah Resources", već je pozdravio tu odluku. U pitanju je britanska firma, koja je dobila odobrenje za projekat još 2021. godine, ali je morala da unese neke izmene u planove.

Portugalska Agencija za okolinu sada je objavila da je odobrila zahtev, te se "Savannah Resources" nada da će konačno "zeleno svetlo" za projekat rudnika dobiti do 2024. godine.

Britanski vlasnici će, međutim, morati da se pridržavaju niza mera, poput ograničenog uklanjanja vegetacije s područja projekta, zabrane crpljenja vode iz obližnje reke i uređenja krajolika nakon završetka vađenja litijuma, preneo je Seebiz.

Takođe, moraju da pripreme "socijalno-ekonomski kompenzacijski paket" za opštine u kojima će se nalaziti rudnik.

Vađenju litijuma se, inače, protive portugalski ekolozi i lokalna zajednica u selu Covas do Barroso, koje je zbog svoje poljoprivredne baštine svrstano u zaštićeno područje. 

Iznad svega, od vlasti traže veću transparentnost i strožu regulativu.

Sever Portugala se, inače, smatra jednim od najbogatijih područja litijuma na Starom kontinentu, pri čemu je ova evropska država trenutno najveći proizvođač. Ali, litijum se prodaje isključivo keramičkoj industriji.

Drugim rečima, maltene da nema proizvodnje visokokvalitetnog litijuma, potrebnog za proizvodnju automobilskih baterija.

"Savannah Resources" planira da pokrene novi rudnik litijuma do 2026, a očekuje se da će njegovo otvaranje pomoći Evropi da postane samodovoljna u snabdevanju ovom robom, koja se uglavnom vadi u Australiji, Južnoj Americi i Kini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>