• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ChatGPT im je "ukrao" posao: Sada šetaju pse i popravljaju klima uređaje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kopivrajter Erik Fajn vodio je uspešno svoj biznis deceniju, naplaćujući 60 dolara po satu

  • 0
šetnja psa, šetnja pasa

Foto: Pixabay

Kada je ChatGPT izašao u novembru prošle godine, kopirajter Olivia Lipkin (25) nije mnogo razmišljala o tome. Odnosno sve dok se na internoj grupi za dopisivanje nisu pojavila uputstva "kako se koristi alat sa veštačkom inteligencijom".

Tokom narednih nekoliko meseci, njeni poslovi su se razvodnili, dok su menadžeri počeli da je nazivaju na Slack-u "Olivia/ChatGPT" piše Yahoo News.

U aprilu je dobila otkaz bez ikakvog objašnjenja, ali kada je shvatila da menadžeri pišu kako je jeftinije koristiti ChatGPT nego plaćati pisca, sve joj je bilo jasno.

- Javljala mi se aniksioznost svaki put kada neko spomene ChatGPT, u strahu da će me zameniti. Sada imam i dokaz da je to bila istina, ostala sam bez posla zbog veštačke inteligencije - rekla je Olivia.

Neki ekonomisti predviđaju da bi ta tehnologija mogla da zameni stotine miliona poslova, u kataklizmičnoj reorganizaciji radne snage oslikavajući industrijsku revoluciju.

Skeptici kažu da je ovaj strah prenaglašen, te da će se alati zasnovani na AI korisiti samo kao ispomoć, omogućavajući zaposlenima da rade brže i manje.

Iako pisci i kreatori sadržaja za društvene mreže imaju osećaj da su prvi na udaru, neki eksperti smatraju da veštačkoj intaligenciji i dalje fale pisane veštine koje poseduje čovek: lični glas i stil.

Kopivrajter Erik Fajn vodio je uspešno svoj biznis deceniju, naplaćujući 60 dolara po satu.

Ali, u martu, Fajn je dobio dopis od svog najvećeg klijenta: "Više nam nećete biti potrebni jer se kompanija prebacuje na ChatGPT".

Iz istog razloga je otkazano još devet Fajnovih ugovora. Posao mu se urušio preko noći.

Do sada su me vratio samo jedan klijent, nezadovoljan radom ChatGPT-a.

Fajn je odlučio da pronađe posao koji veštačka inteligencija ne može da radi, pa je tako upisao kurs za HVAC tehničara (majstora za klima uređaje)

Sledeće godine planira da se školuje za vodoinstalatera.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>