• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odriču se hrane, odeće, renoviranja kuće, ali ne i odmora: Kako inflacija utiče na turizam?

Vreme čitanja: oko 2 min.

IATA predviđa rekordne godišnje prihode, budući da vlada velika potražnja za avio-prevozom

  • 0
hawaii

Foto: Shutterstock

Uporna inflacija i više kamatne stope opteretile su mnoge kućne budžete, ali dok potrošači zaziru od kupovina vezanih za enterijer i odeću, ili smanjuju česte odlaske u restorane, nisu tako spremni da se odreknu putovanja.

Milioni Amerikanaca ne odustaju od odmora.

Istraživanje kompanije Delojt, od prošlog meseca, pokazalo je da 50% ispitanika planira da ode na letnji odmor koji uključuje bukiranje i plaćanje smeštaja, u odnosu na 46% prošle godine.

Kada CNBC piše o "plaćenom smeštaju", na osnovu pomenute analize, tu se najverovatnije misli na to da putnici neće boraviti negde gratis (kod rođaka, prijatelja, poslovno...), već su spremni da iz svog budžeta izdvoje novac za putovanje.

Upravo zbog velike potražnje, Uprava za bezbednost u saobraćaju pregledala je blizu 10 miliona ljudi tokom vikenda Dana sećanja u SAD, što je čak više nego u istom periodu pre pandemije - 2019.

American Airlines je ove nedelje povećao svoju prilagođenu prognozu zarade za ovaj kvartal, zahvaljujući velikoj potražnji i jeftinijem gorivu.

Podsećamo i da IATA predviđa rekordne godišnje prihode od 803 milijarde dolara u 2023. godini i neto profit od 9,8 milijardi dolara. Prema pisanju CNBC, mnogi putnici sada uviđaju olakšanje kada treba da rezervišu avionske karte ili da napune rezervoar pre putovanja, barem u poređenju sa prošlom godinom.

Cene avio-karata su, na primer, u aprilu ove godine bile niže za 0,9% u odnosu na godinu dana ranije, prema poslednjem izveštaju o inflaciji u SAD.

Rim, ljubav, zajedničko putovanje, par na putovanju, Italija

Foto: Shutterstock

Lokacija je ključna

Cene variraju u zavisnosti od toga gde putnici planiraju da idu. Povratni let u okviru SAD ovog leta u proseku košta 306 dolara, što je za 19 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, iako je i dalje za 6 odsto skuplji nego 2019.

Ograničenja kapaciteta zbog manjka aviona i pilota (i generalno radne snage u avio-industriji) uticala su na rast avio-kompanija i održavala cene karata na višem nivou - i to mesecima.

Međunarodna putovanja su se vratila na stari nivo ove godine, kada su zemlje širom sveta ukinule sva ograničenja doneta zbog pandemije. Konkretno avio-kompanije iz Amerike povećale su svoje kapacitete za Evropu i druge međunarodne destinacije, ali je teško naći povoljne cene tokom špica sezone (kasno proleće i leto).

Povratne avio-karte iz Amerike za Evropu ovog leta u proseku koštaju 1.167 dolara, što je za 36% više u odnosu na prošlu godinu, pokazali su podaci Hopera. Prenoćište je takođe skuplje ove godine, sa prosečnim cenama od 152,68 dolara po noćenju.

Ali, svakako, postoje velike razlike među destinacijama: cene noćenja na Havajima su prilično skočile, za više od 53% od 2019. godine, na 535,90 dolara. To je, inače, za sada najveći procenat povećanja u SAD. U međuvremenu, cene hotela u San Hoseu i području Santa Kruz Kaliforniji - pale su za skoro 17% u odnosu na 2019. godinu, na 171,52 dolara.

To je zato što se smanjio broj poslovnih putovanja u tehnološkom i drugim sektorima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>