• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekorderke sa Brača: Trešnje bile 20, sada su 12 evra, a paprike skoro 500 dinara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je "krivac" evro?

  • 0
trešnje Foto: Shutterstock

Cene sezonskog voća oduvek su predmet rasprave, pre svega među prodavcima i kupcima, ali se kod nas, recimo, još uvek drži neki optimalni nivo u odnosu na pojedine zemlje EU.

Ovih dana, mnogi Hrvati, ili specifično Dalmatinci, hvataju se za glavu kada pogledaju cene voća i povrća na lokalnim tezgama. Kako piše Slobodna Dalmacija, dolaskom evra - sve je dobilo dodatnu dimenziju, ali svakako nepovoljnu po kupce.

Kada se tome pridoda činjenica da se deo robe prodaje na udaljenijim mestima od većih gradskih sredina i posebno - turistima na sve krcatijim hrvatskim ostrvima, onda se dobija "dobra baza" za podizanje cena.

Ali, najnoviji primer koji stiže iz Bola na Braču zaista nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kupci se pitaju - dokle više?!

Portal boljani.info je, naime, u svojoj redovnoj rubrici koju predvodi novinar Joško Egekher istakao aktuelne cene trešanja i paprika.

- Najtraženije su trešnje i paprike. Trešnjama je cena sa 20 evra po kilogramu najpre snižena na 15 evra, a sada je cena 12 evra. Paprike se prodaju za 4 evra - navode.

U Srbiji, trešnje u ovom momentu koštaju između 250 i 300 dinara po kilogramu, a mogu se naći i za 200 dinara.

Inače, srpski malinari trenutno iščekuju nastavak razgovora sa resornim ministarstvom, zbog poplava koje su zadesile Požegu i Arilje, dok istovremeno opet strahuju od niske otkupne cene.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>