• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto bogati stranci obožavaju UBS? Ključna reč je: diskrecija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bankari u Švajcarskoj su u obavezi da štite mnoge detalje o klijentima, čak i kada ih pritisnu strane vlasti

  • 0
Kanada Toronto UBS Bank banka Foto: Shutterstock

Sa svojom akvizicijom Kredi Svisa, vrednom 3,2 milijarde dolara, gigantska banka UBS je spremna da se "popne" u rang globalnih mega-banaka.

Inače, nisu im nepoznata ovakva spajanja. Kompanija je sačinjena od preko 370 starih firmi, uključujući bivše domaće rivale. Usred velikih ratova, Švajcarska je ostala "stabilna i neutralna", postajući tako sigurno utočište za globalno bogatstvo.

Danas je međunarodno upravljanje bogatstvom srce poslovanja UBS-a, piše CNBC.

Sa više od 5 biliona dolara uloženih sredstava nakon spajanja, više od polovine klijenata banke UBS nalazi se u Sjedinjenim Državama, a stručnjaci veruju da je to zbog "jedinstvenog nivoa diskrecije" - propisanog švajcarskim zakonom.

Bankari u Švajcarskoj su u obavezi da štite mnoge detalje o klijentima, čak i kada ih pritisnu strane vlasti.

- Možete pristupiti njihovim operacijama u Singapuru, u Njujorku, na egzotičnijim mestima. Ali u suštini, oni neće biti podložni nekom političkom uticaju jer ih švajcarska vlada ne dira, ili barem tako deluje - rekao je Nikolas Veron, viši naučni saradnik Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju u Vašingtonu.

Poslednjih godina, i UBS i Kredi Svis su se suočili sa pritiskom američkih vlasti da okončaju ono što je kritikovano kao "sumnjiva poslovna praksa". Na primer, tokom 2010. godine, u UBS-u je otkriveno na hiljade slučajeva "nedoličnog ponašanja" u međunarodnoj istrazi o manipulaciji kamatnim stopama.

Pored toga, američki senatori tvrde da je Kredi Svis vodio račune povezane sa nacističkim klijentima, sve do 2020.

Globalni nadzornici su godinama zabrinuti da su banke poput UBS-a postale prevelike da bi propale, a iznenadni i brzi beg štediša iz Kredi Svisa - oživeo je te strahove. Podsećamo i da je švajcarska nacionalna banka je obećala više od 100 milijardi dolara podrške likvidnosti za brzo preuzimanje Kredi Svisa od strane UBS-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>