• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarski rekvijem, 2023: Godina kada je "obećana zemlja" sahranila svoju najveću banku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući akviziciji od strane UBS-a, desiće se vaskrsnuće, ali to, ipak, nije "to"...

  • 2
Credit Suisse Foto: Lian Yi / Xinhua News / Profimedia

Možemo reći da se kolapsom banke Kredi Svis (Credit Suisse) završava jedna bankarska era u švajcarskom društvu. Na stranu preuzimanja CS od strane UBS, činjenica je da se mnogo toga menja, i tek će se menjati...

Dnevne novine Blick, štampane na nemačkom jeziku, ovih dana pišu da je "zemlja sahranila svoju najveću banku", a podsećamo da je 19. marta odlučeno da UBS, kao najveći rival Kredi Svisa, preuzme tu banku za 3,25 milijardi dolara.

Dana 4. aprila 1991. umro je Maks Friš, poslednji švajcarski pisac svetskog glasa, piše Blick i dodaje da predstava sa kojom je osećao posebnu vezu nosi naziv "Graf Öderland".

Reč je o ubistvu blagajnika, za koje zaposleni u "Bank Union" nije imao verodostojan motiv. Priča je o moralu, slobodi i moći, o pitanjima koja su i danas aktuelna. Na 32. godišnjicu Frišove smrti, 4. aprila 2023. godine, Švajcarska je i zvanično sahranila Kredi Svis.

Autor teksta u tiražnim švajcarskim novinama postavlja pitanje: Da li je CS umro zbog bankara željnih bonusa? Ili je to bilo ubistvo po zahtevu države? Ili medicinski skandal sa pogrešnom dijagnozom i pogrešnom terapijom?

Tačan uzrok smrti političari tek treba da utvrde. U nastavku teksta, autor se vodi opisima sahranjivanja, odnosno rekvijema, aludirajući tako na značaj propasti gigantske svetske banke.

Izdvaja se i nekoliko potencijalnih uzročnika problema, a neki od njih su loša politička klima, gubitak poverenja koji se akumulirao godinama, strahovi izazvani kolapsom Banke Silicijumske doline i ostalih američkih banaka.

Svakako, da je Kredi Svis bio dovoljno jak, verovatno ne bi došlo do potpunog pucanja ili barem ne tako brzo... Međutim, činjenica je da su investitori imali sve manje interesa za banku, sumnjajući u poteze i odluke čelnih ljudi.

Ostaje da se vidi kako će i da li će Kredi Svis da vaskrsne nakon kupovine od strane UBS-a, posebno ako imamo u vidu da ni njen najveći rival nije bio "oduševljen tom odlukom", već je država dobrim delom umešala prste da se akcija kupovine izdejstvuje.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>