• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački list: "EU sa ovakvim budžetom ne može da bude geopolitička sila, nije dorasla izazovima"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budžetske rezerve su „praktično iscrpljene“, dodaje se u članku Handelsblatt-a

  • 0
pariz Foto: Shutterstock

Više kamatne stope doprinele su dodatnom pritisku na dugoročni budžet EU, koji je već pritisnut višestrukim krizama, uključujući sukob u Ukrajini, migracije i nestašice u snabdevanju energijom, objavio je u ponedeljak list Handelsblatt.

Nakon pandemije, ta pitanja preplavljuju finansijska sredstva EU, piše nemački list. Budžetske rezerve su „praktično iscrpljene“, dodaje se u članku, "dok izazovi rastu, a smanjuje se sposobnost Brisela da deluje".

Izveštaj dolazi uoči revizije budžeta EU za 2024. kao i takozvanog Višegodišnjeg finansijskog okvira za period od 2021. do 2027. godine. Prema pisanju Handelsblatt-a, spremnost zemalja članica EU da pokriju troškove jedinstvenog budžeta je mala, posebno u Nemačkoj, koja je najvažniji neto doprinosilac Uniji.

Sve to bi moglo ugroziti kapacitet EU da finansira svoje prioritete ili reaguje na nepredviđene događaje. U izveštaju se ističe da "blok ima mnogo obavezne potrošnje", što mu ostavlja manje od 30 milijardi evra godišnje za podršku Ukrajini, ubrzanje energetske transformacije, jačanje industrije čipova, jačanje domaće proizvodnje čistih tehnologija, otvoranje novih izvora sirovina i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Puta svile.

Ograničena na rigidnu obaveznu potrošnju, "EU ne može da postane geopolitička sila", zaključio je Handelsblatt, napominjući da sa trenutnom strukturom budžeta - ekonomski aspekt bloka nije dorastao svojim izazovima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>