• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlado sakuplja omote starih slatkiša i zaboravljene igračke: Za mnoge je spreman i da plati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlado je pre nekog vremena odlučio da se reši duplikata, pa je ove nostalgične predmete počeo da prodaje

  • 1
Stare igračke i slatkiši Foto: Vlado Radojičić/privatna arhiva

Omoti starih čokolada, papirići u koje su nekada bile upakovane žvake, kutije sa poznatim poslasticama, kesice od bombona, iz nekog drugačijeg doba, samo je deo asortimana koji krasi bogatu kolekciju memorabilija mladog Kraljevčanina Vlada Radojičića.

Vlado ne propušta rane jutarnje odlaske na pijacu, obilazi svaki buvljak, prati ponude po društvenim mrežama, a mnogi mu se već i sami javljaju sa ponudama, neki da mu poklone, a neki i da prodaju, ako je ono što imaju dovoljno vredno za ovog mladog kolekcionara. U njegovom slučaju možda najbolje može da se oslika ona čuvena - što je za nekog smeće, za drugog je blago. 

- Kolekcija je baš dosta porasla, pogotovo deo koji se tiče ambalaže, omota od slatkiša, starih dečjih šolja i sličnih stvari. Trudio sam se da nabavim što više retkih stvari koje imaju omot i netaknutu ambalažu, jer se u svetu kolekcionarstva to najviše ceni - objašnjava on.

Vlado objašnjava da su na ceni i lutke u pakovanju, gde pakovanje vredi više nego lutke, ili igračke koje su u njemu. Učestvovao sam na nekoliko izložbi u Leskovcu, Kraljevu i Kragujevcu, gde sam upoznao dosta ljudi i dodatno proširio svoju kolekciju.

Vlado je pre nekog vremena odlučio da se reši duplikata, pa je ove nostalgične predmete počeo da prodaje preko svog Facebook profila.

- Od skoro sam počeo da prodajem neke predmete, jer se nakupilo dosta toga, što duplih stvari, što viška iz nekih lotova. I od februara do sada sam poslao vise od 500 paketa širom Srbije, a bilo je i nekoliko paketa koji su išli u inostranstvo. Uglavnom to nisu neke skupe stvari, zato sve i brzo ode, jer ja dajem to dosta jeftino. I onda se 99 odsto stvari rasproda za pola sata - kaže on za Telegraf Biznis.

Drugačija je situacija kada govorimo o njegovoj kupovini.

- Što se tiče moje kupovine, tu je bilo dosta skupih stvari, ali skoro ništa nije bilo skupo pojedinačno. Sve je bilo u paketima, pa onda to košta nekoliko stotina evra. A ovako od posebne kupovine, za pojedinačne stvari davao sam najviše po nekoliko hiljada dinara. Sve u svemu prezadovoljan sam ljudima na stranici, jer ni sanjao nisam da ću to ovde prodavati, ali eto spojio sam lepo i korisno. I pare koje zaradim prodajom, iskoristim za kupovinu stvari koje ja nemam - kaže on.

Vlado je u saradnji sa Muzejom slatkiša iz Beograda, organizovao mini izložbu sa igračkama iz njegove kolekcije koje su obeležile detinjstvo 80-ih i 90-ih godina. Osim toga, na izložbi se mogu videti stari omoti od slatkiša i razne ambalaže iz Jugoslavije, koja je u kolekciji muzeja.

(Telegraf Biznis)

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>