• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Menja se "tradicija" stara koliko i Amerika: Dve trećine stanovništva više ne želi da ostavlja bakšiš

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija i generalno ekonomska nelagodnost čine Amerikance "škritjim" kada su u pitanju ove navike, naglašava analitičar

  • 2
Konobarica napojnica dolari Foto-ilustracija : Shutterstock, Pixabay

Usled rastućih troškova života i neizvesne ekonomije, potrošači u nedostatku novca sve ređe ostavljaju napojnice i još više negoduju na pozive za ostavljanje bakšiša.

- Inflacija i generalno ekonomska nelagodnost čine Amerikance "škritjim" kada su u pitanju ove navike, ali i dalje se součavamo sa većim pozivima za ostavljanje bakšiša nego ikada ranije - priča analitičar Ted Rozman.

Mnogi osećaju da se taj pritisak povećao u odnosu na prošlu godinu piše CNBC.

Međutim, dve trećine Amerikanaca ima negativan stav kada je reč o ostavljanju bakšiša prema Bankrate-u, pogotovo kada je reč o beskontakntim i digitalnim plaćanjima sa unapred određenim opcijama koje mogu da se kreću između 15% i 35% za svaku transakciju.

- Sada morate da se potrudite da ne dajete napojnicu i to je ono što mnogi ljudi zameraju - dodaje Rozman.

Ostavljanje 20 odsto bakšiša je i dalje praksa u restoranima, kažu stručnjaci za bonton. Ali manje je konsenzusa oko napojnice za kafu ili druge transakcije koje u prošlosti uopšte nisu uključivale napojnicu.

Međutim sa druge strane, plata radnika većinski se zasniva na ostavljenom bakšišu. I tu nastaje problem.

Prosečna plata za radnike u brzoj hrani i šalterima je 14,34 dolara na sat za zaposlene sa punim radnim vremenom i 12,14 dolara za zaposlene sa skraćenim radnim vremenom, uključujući napojnice, prema najnovijim podacima američkog Biroa za statistiku rada.

- Ljudi treba da znaju da je život te osobe u velikoj meri zasnovan na tome koliki se bakšiš ostavlja - ističe Erik Plam, osnivač i izvršni direktor startapa Uptip sa sedištem u San Francisku, koji ima za cilj da olakša bezgotovinsko davanje bakšiša.

(Telegraf Biznis)

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo pitam

    9. jun 2023 | 13:14

    čemu služe cenovnici i cene ako se treba na tu cenu još dodavati i bakšiš?

  • @@@

    9. jun 2023 | 13:16

    neka im da gazda kod koga rade. ako nisu zadovoljni platom neka se obrate gazdi a ne da se grebu od musetrija. baksis treba zakonom zabraniti jer to je vrsta mita i korupcije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>