• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci dužni skoro bilion dolara na kreditnim karticama, a najviše oni srednjih godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi od njih su pritisnuti brigom o starijim roditeljima ili brinu od podizanju dece, verovatno ostavljajući dobar deo novca i za koledž

  • 0
Kreditne kartice, master kartice, kartice Foto: Tanjug/AP

Amerikanci sada imaju rekordan iznos duga po kreditnim karticama — skoro 988 milijardi dolara, prema najnovijim podacima Banke federalnih rezervi (FED).

Kako je inflacija porasla na maltene 40-godišnji nivo, mnogi potrošači su koristili kreditne kartice da lakše upravljaju svojim budžetima, što je dovelo do rekordno ili skoro rekordno visokih bilansa, navode iz "TransUnion", a prenosi CNBC.

U proseku, Amerikanci imaju oko 5.733 dolara duga po kreditnim karticama, ali kada to razvrstate po godinama - većina ima i više od toga.

Oni uzrasta od 40 i 49 godina imaju, u proseku, oko 7.600 dolara duga po kreditnim karticama - što je najviše u odnosu na bilo koju drugu starosnu grupu, a primećuje se i da generacija X može biti posebno pritisnuta dugom na kreditnim karticama, jer je život trenutno nikad skuplji.

Mnogi od njih su pritisnuti brigom o starijim roditeljima ili brinu od podizanju dece, verovatno ostavljajući dobar deo novca i za koledž. S druge strane, najmlađi korisnici kreditnih kartica, oni između 18 i 29 godina, imaju oko 2.900 dolara duga, prema podacima "TransUnion".

To je, navodi se, razumljivo jer većina ljudi u toj starosnoj grupi tek počinje da koristi kreditne kartice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>